tisdag 13 mars 2012

Nya hinder och begränsningar inom förlossningsvården i Gävleborg

Under förra veckan fick vi veta att man kommer sluta med att erbjuda lustgas under förlossningarna. Landstinget Gävleborg kommer då vara först i landet med att göra detta. Såklart har det blivit reaktioner på detta efter att man gick ut med denna nyhet. Motivet till att man vill göra detta är att man vill minska miljöbelastningen och att det finns andra likvärdiga smärtlindring. Jag ifrågasätter inte att det finns andra metoder men frågan är om det är realistiskt att säga nej till den metod som idag används i de flesta förlossningar. Man har tidigare med liknande sätt försökt tvinga mammor till olika saker som t.ex. skicka planerade kejsarsnitt till Hudiksvalls sjukhus eller att man skickar hem mammor direkt efter förlossningen. Varför ska våra mammor inte ges samma möjligheter som mammor i övriga Sverige.

Vi ska fortsätta ha en förlossningsvård som håller hög klass på våra två sjukhus i länet och att då inte erbjuda likvärdiga metoder och möjligheter som andra sjukhus känns helt fel. Däremot ska man upplysa om och erbjuda andra metoder för smärtlindring eller erbjuda föräldrar till tidig hemgång eller erbjuda förlossning på annat sjukhus än där man bor, men det ska helt ske på frivillig väg och inte påtvingat som jag ibland får berättat för mig.

Idag kunde vi även läsa om hur man har arbetat med att minska utsläppen från lustgas i Stockholms läns landsting genom att rena returgaserna. I Gävleborg har vi inte denna reningsmöjlighet och om man nu värnade miljön, som man vill ge sken av, så är det första man bör göra att investera i motsvarande anläggning i Gävle och Hudiksvall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar