torsdag 31 januari 2013

Överbeläggningar på sjukhusen ett allvarligt problem

Igår kunde vi läsa i Dagens Medicin hur läget är med överbeläggningar på våra sjukhus i landet. Jag har tidigare påpekat hur allvarligt läget är på våra sjukhus i länet, men inte fått något gehör från ledningen över detta. När vi påpekat detta så har landstinget redovisat siffror om att vi har en jämn beläggning och att läget inte är så farligt. Man har helt enkelt visat en bild som inte stämmer överens med den verklighet jag möter när jag är ute och besöker våra verksamheter och lyssnar till personalen.

Så igår kom en sammanställning i Dagens Medicin som redovisar läget, och det går inte i den linje som vår ledning har visat upp tidigare. Landstinget Gävleborg är det landsting som har mest problem med överbeläggningar. På våra tre sjukhus har vi mer än tre överbeläggningar i snitt på 100 vårdplatser, vilket är värst i landet.

Vi i Samverkan har för länge sedan sett dessa problem och föreslagit åtgärder, nu är det dags att även landstingsledningen gör det samma.

4 kommentarer:

 1. En sak som är olustig i denna debatt är att man pratar om överbeläggningar inom kropsssjukvården. Men samma sak finns i psykiatrin men det nämns aldrig. Varför är psykiatrin så lågt prioriterad i debatt och politisk handling?

  SvaraRadera
 2. Vi har från vårt håll lyft problematiken med överbeläggningar inom psykiatrin som är ännu värre än inom övrig vård men som du skriver så är det svårt att få gehör för det. I de siffror som dagens medicin presenterade igår förutsätter jag att våra psykaitriplatser finns med.

  SvaraRadera
 3. Tack Patrik för att du tillför friska vindar i Landstingsfullmäktige.
  Allför lite driv och framåtanda i denna församling. Hur vore det med lite mera ungdomsinflytande i landstinget?. Jag tror att det ibland skulle vara nyttigt att ta in lite människor i åldern 20-35 i dom styrande ställningarna.

  SvaraRadera
 4. Tack. Jag håller helt med och vi försöker få en bättre åldersfördelning i landstingspolitiken. Vi har kommit en bra bit på väg men vi siktar på en ännu bättre fördelning i nästa val. Är du själv nyfiken, eller känner någon som kan vara det, så anmäl gärna intresse till vår traineeutbildning. Läs mer om den på
  http://www.moderat.se/gavleborg/traineeutbildning-2013

  SvaraRadera