tisdag 8 januari 2013

Tråkigt besked från Aleris


Idag meddelade Aleris att man varslar 45 personer i Bollnäs. Det är mycket olyckligt att man tvingas att dra ned på personalen på sjukhuset. Skälet till detta är att man inte har fått de intäkter man planerat för och att de inte har de volymer som de har kapacitet till.

Vi har idag fått information från våra tjänstemän i landstinget om hur de ser på det uppkomna läget. Det dröjde inte lång stund innan vår egen vänsterpartist i landstingsstyrelsen ondgjorde sig över privata vårdgivare och vinster i vården, vilket även styrelseordförande delvis hängde på.

Aleris vann upphandlingen bland flera andra. De andra delade deras bedömning om att det går att bedriva sjukhuset effektivare och på ett smartare sätt. Som vänsterpartist tror man att sjukvården kostar lika mycket oavsett vem som driver den. Då kan vi bra hänvisa till öppna jämförelser där det tydligt framgår att sjukvård kostar inte lika mycket, utan det beror på vem som bedriver verksamhet och vem som styr.

Frågan vi istället bör ställa oss är hur kan denna situation ha uppkommit. Hur kommer det sig att sjukhuset i Bollnäs helt plötsligt inte får de volymer som de tidigare haft. Man påstår att man opererade mycket mer 2009 och att volymerna nu har gått ned. Enligt årsredovisningarna vi fått så stämmer inte detta, volymerna ligger relativt konstant om man jämför mellan 2009 och 2012 (12767 och 13194 för respektive halvår).

Till detta ska vi också komma ihåg att Aleris bedriver Bollnäs hälsocentral som under 2012 kommer få konkurrens av en nystartad landstingsdriven hälsocentral, vilket såklart även bör spela in det varsel som idag har presenterats.

Det uppstår nu en rad frågor som vi måste reda ut och få svar på. Som sagt vi har idag endast hört landstingets egen version på ett extra styrelsemöte samt hört en kort intervju på radio.


Nu ska man även komma ihåg att Aleris har lagt ett varsel vilket inte är samma sak som att man har sagt upp 45 personer. Jag lider med personalen i Bollnäs och jag vet hur det är att bli varslad, vilket jag fick erfara flera gånger under mina år som anställd på Ericsson. Normalt så blir inte uppsägningarna lika många som de som varslas vilket förmodligen stämmer även här.

2 kommentarer:

  1. Du och moderaterna har min röst i nästa val! Jag försöker övertyga min omgivning om att de ska rösta som mig. Jag tycker du har vettiga åsikter som stämmer överens med vad vi "på golvet" tycker om landstingets ledning. Fortsätt ditt goda arbete!!

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket, och tack för att du hjåler till. Vi gör det vi kan för att förändra det som går i vår roll som opposition och efter valet siktar vi på att ta makten och fortsätta det så viktiga arbetet.

    SvaraRadera