fredag 16 augusti 2013

Mångfald och valfrihet bra för Gävleborgarna

Landstinget Gävleborg är ett av de landsting som har högst andel av sin vård utlagd på entreprenad. Detta visar en jämförelse som tidningens Dagens Samhälle har gjort. Frågan vissa ställer sig hur kan detta vara möjligt i detta röda landsting.

Vi vet att s och v är skeptiska till att någon annan ska utföra offentliga service inom vård, skola och omsorg. Hur kan det då komma sig att Gävleborg Landsting som har vart styrt av sossarna i hundra år ligger så högt i dessa listor, utav den totala omsättningen köper man 11% av andra aktörer. Vi har även ett av de landsting som har ökat sin upphandling mest av alla sedan 2007.

I just vårt fall så får vi så höga siffror eftersom vi har upphandlat ett av våra tre sjukhus, detta motsvarar hälften av dessa 11%. Detta har gjorts under den period man jämför. Att sossarna har deltagit i en sådan upphandling var något som i den borgerliga oppositionen fick igenom att vår budget 2009 vann omröstningen i fullmäktige. Detta kunde ske eftersom en miljöpartist valde att hoppa av det partiet och rösta med oss borgerliga.

Det som däremot är mer oroande är att vi har en motsatt trend i landstinget under de senaste två åren. Man väljer nu att säga upp avtal med andra entreprenörer som t.ex. sjukgymnaster, citykirurgen och nu senast en öran -näsa –hals specialist i Söderhamn. Detta är ganska små belopp som berörs men de är viktiga för att skapa en mångfald av utövare och en valfrihet som nu begränsas.

Jag fick frågan igår om vad som händer i framtiden och svaret är ganska enkelt. Valet nästa år kommer avgöra framtiden för hur mångfald och valfriheten kommer se ut i vårt landstinget. Får dagens majoritet fortsätta att styra så kommer man fortsätta att säga upp avtal med privata aktörer och utarma vården i länet. Tar däremot vi i Samverkan Gävleborg över makten så kommer vi arbeta med att få mer valfrihet och mångfald genom att bl.a. tillåta fler aktörer inom den öppna specialistvården. Vi kommer låta våra patienter söka sig fritt för att få rehabilitering o.s.v.

Det är helt enkelt så att politik gör skillnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar