lördag 10 augusti 2013

Bra eller dåligt med många hyrläkare?

Idag rapporterar Hälsingetidningar om den rapport som tankesmedjan Timbro har skrivit där man lyfter fram fördelarna med hyrläkare. Man har även frågat oss politiker i landstinget vad vi anser om just systemet med hyrläkare.

Jag anser att det ska finnas vissa behov av att anlita hyrläkare och det är när exempelvis våra egna läkare är föräldralediga eller har semester. Det kan även vara bra att ta in om det är tillfälliga behov av extra resurser. Däremot är det inte bra att konsekvent bygga upp en sjukvård som är konstant beroende av hyrläkare. Att hela tiden det byts läkare på våra vårdcentraler skapar en otrygg och osäker vård för våra patienter. Dessutom tenderar det att skrivas ut mer läkemedel än vad våra egna läkare gör.

Den politiska majoriteten har tidigare vart mycket emot hyrläkare och man har talat om att det ska förbjudas och att alla landsting tillsammans ska bojkotta hyrläkare. Man har även försökt att göra någonting åt problemet med desperata åtgärder som exempelvis ”sign on” bonusar där en nyanställd läkare får en halv miljon i bonus om de tar en anställning hos Landstinget Gävleborg. Idag kunde vi däremot läsa om landstingsrådet som nu lovordar hysläkarsystemet och hon verkar helt ha kapitulerat i denna fråga.

Gävleborg har landets högsta kostnader för hyrläkare och det är något som vi i Samverkan har reagerat starkt på och påtalat under flera år. Varför vill inte läkare arbeta för oss i Landstinget Gävleborg? För att ta reda på svaret har vi i oppositionen bl.a. gjort en undersökning där vi har frågat de 100 läkare som slutar varje vad detta kan beror på, och svaret är väldigt tydligt. Gör något åt det hierarkiska ledarskapet så blir landstinget mer attraktivt som arbetsgivare och läkare kommer att söka sig dit.

Så vi kan antingen fortsätta med att anlita dyra hyrläkarslösningar eller så kan vi göra landstinget mer attraktivt för läkare att söka sig till och stanna kvar. Vår målsättning i Samverkan Gävleborg är att vi ska minska behovet av hyrläkare till samma nivå som andra landsting.

Politik gör skillnad.

1 kommentar:

  1. Hej Patrik!
    Håller helt med om att det är dags att göra det mer attraktivt för läkare att stanna kvar på en ort. Bollnäs är exempel på inkompetenta beslut från landstinget i Gävleborg. Där hade man en gång Sveriges bästa BB - nu nerlagt. Närhet och trygghet är viktiga för en blivande mamma. Nu ska man ligga på farliga vägar med ångest för att inte föda för tidigt. Sjukhuset försöker man dra ner verksamheter på med uppenbart sikte att endast fokusera på Gävle sjukhus, som redan är i kris. Kanske är det dags att lägga ner landstingen - åtminstone bör de granskas mer ingående. Politiker har inge självklar kunskap på dessa områden.
    Organisationsanalytiker under 20 år i Europa
    Marianne of Sweden

    SvaraRadera