tisdag 27 augusti 2013

Vårdcentralsdöden fortsätter i Gävleborg

Igår släpptes bomben att landstingsledningen har för avsikt att lägga ned Hälsocentralen på Stortorget i Gävle. Det har under en längre tid spekulerats att man kommer lägga ned någon av landstinget hälsocentraler i Gävle. Vi vet att vår egen primärvård går med kraftiga underskott där såväl Stortorget, Sätra och Gävle Strand går med miljonunderskott.

Kommer då denna desperata åtgärd lösa de ekonomiska problemen?

Att inte kunna driva en vårdcentral med 6700patienter är mycket märkligt. Dessutom har denna HC fasta läkare och är inte i lika stort behov av hyrläkare som många andra enheter. Enligt normen i vårdvalet så krävs ca 4000patienter för att få ihop ekonomin i en HC. Just Stortorget HC är den hälsocentral som ligger bäst till i Gävle i direkt anslutning där flest Gävlebor rör sig och alla bussar ansluter i dess närhet.

Vårdvalet bygger på att det ska finnas en mångfald av utövare där det ska råda en reell valfrihet för våra invånare att välja vilken HC man vill tillhöra. Det måste då finnas fler centraler och med olika utövare för att på så sätt skapa en mångfald. Landstinget har redan tidigare valt att lägga ned i Bomhus för att komma tillrätta med ekonomin och vi kan se idag att den åtgärden inte hjälpte. Att nu fortsätta med nedläggningar kommer såklart inte heller att hjälpa. Vi går i Gävleborg mot en vårdcentralsdöd vilket är raka motsatsen till vad målsättningen med vårdvalet är.

Om man nu fullföljer denna nedläggning så kräver vi att det sker på ett kontrollerat och just sätt. De patienter som idag aktivt har valt Stortorget måste ges möjlighet att välja en ny HC och inte bara bli förflyttade till någon annan av landstingets enheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar