torsdag 31 oktober 2013

Dagdrömmande landstingsmajoritet

Idag skrev länets tidningar om de olika budgetalternativ som presenterades igår på landstingsstyrelsen. Landstingsmajoriteten hade en pressträff på eftermiddagen och mycket av rapporteringen handlade såklart om den.

När jag idag läser referat från den presskonferensen så kan vi konstatera att de har pratat om saker som de inte föreslår i sin budget. Ett exempel är när de berättar om att de ska bygga ny akutmottagning med byggstart under första halvåret 2014. Det konstiga är att den investeringen inte finns med i deras investeringsplan. Den nämns visserligen i en text som en del av kommande projekt på 360 miljoner. Men att i november inte kunna beskriva vad en sådan investering ska innehåll, till vilka kostnader och framförallt när den ska göras är inte seriöst. Att gå från idé till byggstart tar i de allra flesta fall mer en 6 månader och ska man projektera, planera och starta byggen i en investeringsvolym på över 300mnkr så är det oseriöst och det är mycket oansvarigt. Vi och revisorerna har tidigare kritiserat majoriteten att de inte arbeta seriöst med investeringar och detta är ytterligare ett exempel på det.

Vi i Samverkan däremot har i vårt budgetalternativ lagt fram förslag på hur vi ser de kommande investeringarna och när i tiden de kan göras. Detta har vi lyckats med utan fastighetsstrateger och andra tjänstemän så då kan man tycka att ledningen kan prestera bättre än vidlyftig önskelista på över 300miljoner.

Vårt alternativ till en utbyggnad av dagens "bunkerakut" i Gävle är att man bygger en helt ny akutmottagning i moderna lokaler. Tanken från början var att den skulle flytta in på det lediga våningsplanet på operationsblocket, men nu har majoriteten valt att bygga dagkiurgisk enhet där istället. Så då måste vi i Samverkan Gävleborg tänka om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar