onsdag 2 oktober 2013

Det landstinget inte klarar av fixar entreprenörer i länet

Förra veckan beslutade landstingsmajoriteten att lägga ned en av de mest populära hälsocentralerna i Gävle, Stortorget HC. Detta gjorde man för att minska det kraftiga underskott som vår egen primärvård har. Redan då spekulerade vi i att det säkert kommer en privat aktör som vill öppna på ett sådant attraktivt ställe, vilket nu verkar bli av. Så den påstådda besparingen verkar det nu inte bli så mycket av. Vad blir nästa åtgärd för att få en ekonomi i balans?

Det är bra att entreprenörer fortsätter att etablera sig i vårt vårdvalsystem, trots att majoriteten minskar på ersättningarna och konstant utökar uppdraget. Det som är synd är att inte vi i landstinget inte har ambitionen att vara delaktiga och skapa mångfald inom primärvården. Att landstinget inte själva kan driva en hälsocentral, i centrala Gävle med 6500 listade patienter,  medan en privat ser möjligheter på samma plats med samma patientunderlag är bara ett misslyckande av vår egen förmåga. Detta visar återigen att ledarskapet i dagens landstingsledning brister.

Vi i Samverkan har däremot lagt olika förslag på hur vi kan skapa förutsättningar för våra egna hälsocentraler att kunna verka i vårt eget vårdvalsystem på ett sätt som både är konkurensneutralt och skapar trygghet för patienterna. För att Gävleborgarna ska få en verklig valfrihet så krävs det att det finns en mångfald av hälsocentraler med lite olika inriktningar och som drivs av såväl privata som offentliga aktörer.

2 kommentarer:

  1. Bra sagt. Och hur det i vårt Landsting blivit som det nu är - är en gåta. Det du förutsäger om HC i centrala Gävle händer inom en vecka!

    SvaraRadera
  2. Du säger sanningen Patrik. Det är så här när det är fel personal på fel plats och som leker med skattepengar. Bättre att ha en privat aktör och då vet man vad som gäller.

    SvaraRadera