lördag 14 juni 2014

Allvarligt läge inför sommaren

I veckan släppte vårdförbundet sin lägesrapport inför sommarperioden. De redovisar där hur de ser på möjligheten att landstingen ska kunna bedriva en säker hälso- och sjukvård i sommar. Läget är mycket bekymmersamt i landet och just Landstinget Gävleborg är ett av de landsting som har mest allvarliga problem.

Som en följd av detta så möttes ett av landstingsråden, jag och vårdförbundets ordförande i länet i radion för att där diskutera läget och vad som kan göras för att få till bra bemanning. Vi i oppositionen har under flera år påpekat problemen vi har med att rekrytera personal och efterfrågat åtgärder för att komma till rätta med det. Vårdförbundets ordförande beskrev på ett mycket bra sätt hur läget ser ut och jag kan bara konstatera att jag delar hennes uppfattningar.

Det som kanske är mest oroande är majoritetens helt frånvarande verklighetbeskrivning. Landstingsrådet anser inte att vi har problem med att få vår personal att trivas i landstinget. Han anser, till skillnad från både oss i oppositionen och vårdförbundet, att vår personal trivs bra på jobbet med Landstinget Gävleborg som arbetsgivare.

Efter varje sommar har jag efterfrågat en uppföljning på bemanningsläget under sommaren. Det som vi då fått redovisat har inte stämt överens med de berättelser som jag får höra från vårdpersonalen eller den utvärdering som vårdförbundet gör varje sommar.

Att landsting har svårt att få ihop bemanning under sommarmånaderna är inte så konstigt. Bemanningen har blivit alltmer slimmad inom vården och det finns ingen större flexibilitet. Är någon sjuk eller ska ha semester så är det arbetskollegorna som måste gå in och arbeta extrapass.

Vi har under flera år påpekat behovet av en ny personalpolitik där vi ser och lyssnar till vår personal och ger dem möjlighet att påverka. Vi har därför lyft fram ett alternativt ledarskap, ett ledarskap som är lyssnande och närvarande.

Läs rapporten här: Vårdförbundets smmarrapport 2014.pdf

2 kommentarer:

  1. Solveig N Osseen15 juni 2014 kl. 08:15

    Personalansvarig i Lt Gävleborg fick för några år sedan ett brev från mig där jag erbjöd mina tjänster som sjuksköterska, men bevärdigades inte ens med ett svar!
    Det förfaringssättet väcker många tankar.

    SvaraRadera
  2. Jag har hört många liknande berättelser, både på verksamhetsnivå och politisk nivå, vilket gör mig mycket bekymrad. Att inte ens svara på liknande är inte okej. Tur att det finns ett alternativ i höstens val som står för ett lyssnande ledarskap

    SvaraRadera