torsdag 19 juni 2014

Intensiv midsommarvecka

Det har varit en intensiv vecka med mycket landstingspolitik. Veckan har både innehållit budgetfullmäktige i två dagar och idag landstingsstyrelse.

Fullmäktige i veckan var sista innan valet och det märktes, sossarna blir allt mer pressade och irriterade medan vänsterpartisterna blir alltmer ideologiska. De två dagarna bestod även av en hel uppsjö av interpellationer där vi i oppositionen lyfte viktiga aktuella frågor.
Budgetdebatten blev ändå ganska lugn, vi i Samverkan påvisade en alternativ budget som prioriterar sjukvården. Vid omröstningen blev det spännande. Dagens majoritet har endast ett mandats övervikt och vi trodde nog att någon ur majoriteten skulle rösta med oss när det gällde extra resurser till primärvården och att landstinget ska tillhandahålla Daisyspelare för våra synskadade, tyvärr så vågade inte någon ur majoriteten rösta med oss. Jag antar att det är lite valfrossa för en del.

Under interpellationsdebatterna så handlade det mycket om situationen på akuten i Gävle där läget är riktigt akut med personal som säger upp sig i protest och allmänt kaos. När vi i oppositionen lyfter upp problem som patienter och personal upplever blir majoriteten allt mer irriterad. Deras strategi är att gömma alla problem och hoppas att inte väljarna ska ställa dem till svars. Vi i Samverkan Gävleborg däremot lyfter fram våra förslag om hur vi vill se ett framtida ledarskap i landsting. Det blev även en del diskussioner om BB i Hudik där den förhatliga strategiska planen kom på tal igen.

Vänsterpartiet fokuserade mycket på att kritisera våra privata vårdgivare och tjatar om sitt mantra att stoppa alla vinster och privata aktörer i vården. När vi frågar dem om vilka vårdcentraler de vill stänga så blir de tyst. Det verkar tro att man kan ha valfrihet utan att det finns något att välja på. När de hävdar att det är riskkapitalister som driver de privata alternativen blir jag riktigt upprörd. Att påstå att t.ex. personalen på Praktikertjänst, som har belånat hus och hem för att förverkliga sin dröm, är riskkapitalister som placerar miljoner i skatteparadis har det gått för långt.

Vi behöver fler som vill bedriva en bra hälso- och sjukvård inte färre.

Nu blir det ett par dagar ledigt med midsommarfirande, glad midsommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar