söndag 16 augusti 2020

Förvirrat sosseregionråd har vaknat från sommarvilan

 Som jag tidigare har påpekat så undviker de socialdemokratiska regionråden debatten i det offentliga. Det var länge sedan som vi hade en rejäl diskussion publikt så väljarna verkligen kan se och jämföra våra olika syn på vad som är politik och hur vi kan lösa de utmaningar vi har. Vi har under våren varit överens om att lägga de politiska striderna åt sidan för ett tag för att låta oss fokusera på att hantera pandemin och dess konsekvenser. Tanken med detta var att samla alla goda krafter och ta de bästa idéerna från både majoritet och opposition och hantera pandemin med så lite negativa konsekvenser som möjligt, men det har inte blivit riktigt så. 

Vi har från oppositionen försökt hitta politiska lösningar som vi sedan presenterat men majoriteten har varit helt tysta. Det enda undantaget är det socialdemokratiska regionrådet Lahenkorvas blogg som lyser upp den politiska samtalet lite. Det är såklart inte samma sak som att ha en diskussion i direktsänd radio eller på redaktionell plats i tidningen men det är i all fall något. Jag tror inte heller så många läser hans eller min blogg men det är ändå ett bra sätt att mötas i det politiska samtalet.

Nu märker man att han är tillbaks igen från sin semester genom att han återigen skriver om oss moderater med diverse konstiga påståenden om vad vi har gjort och inte gjort. Han vill gärna kritisera oss att vi inte lägger några förslag samtidigt som han kritiserar oss för att vi lägger just sådana. Hans resonemang hänger liksom inte ihop.

Nu har han lagt mycket av sin fokus på våra konkreta förslag när det gäller kollektivtrafiken, eller om det var så att vi inte föreslagit något.

Det händer mycket inom detta område och vi kan se att man från sossarna har gjort en rejäl vänstersväng, det kanske kan bero på att det är vänsterns regionråd som ansvarar för dessa frågor flankerad av just regionrådet Lahenkorva. 

Vi har bl.a. föreslagit att vi ska fortsätta att ha reklam på våra stadsbussar i Gävle, eller t.o.m. tillåta reklam på alla våra bussar och tåg. Detta konkreta förslag med miljoner som nya intäkter säger sossarna nej till(trots att det var de som införde reklam på bussarna en gång i tiden)

Vi har föreslagit åtgärder för att både kunna skydda busschaufförerna och tillhandahålla en trygg arbetsmiljö samtidigt som vi underlättar för våra resenärer och minskar smittspridningen. Detta genom att montera plexiglas vid förarna(ungefär samma lösning som man har i butikerna för att skydda kassörskorna) för att skydda dem samtidigt så kan framdörrarna var öppna så vi kan ta betalt av passagerarna och minska risken att det blir trängsel genom bakdörrarna.

Sedan vill vi att man ska fortsätta upphandla vår kollektivtrafik. Sossarna har nu svalt vänsterns bete och vill köra all vår kollektivtrafik i egen regi. 

Vi har även lagt förslag på att vi ska ta fram en ny länsplan som möjliggör nödvändiga investeringar av infrastrukturen i länet men det säger man nej till(vad vi kan utläsa av deras tystnad).

Tidigare under våren yrkade vi även på konkreta åtgärder för att göra besparingar inom hållbarhetsförvaltningen, bl.a. översyn av rabattstruktur och minskad administration.

Utöver detta har vi under våren jobbat hårt med att ta fram analyser och konkreta förslag för att få ordning på ekonomin i regionen i övrigt, utan att få någon direkt respons från majoriteten som litar på att någon annan ska lösa det eller att problemet ska försvinna om man blundar tillräckligt länge och hårt.

Så vi har trots pandemin inte legat på latsidan, så som Lahenkorva vill ge sken av. Men det hör kanske till det politiska ”spelet” att inte lyssna eller diskutera med sina politiska motståndare. 

Vi kommer inte heller sitta still under hösten utan vi kommer fortsätta med vårt konstruktiva arbete och det ska bli intressant att se om majoriteten är beredd att kliva upp på banan och faktiskt delta i det politiska samtalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar