onsdag 26 augusti 2020

Framtidsbygget för Gävle sjukhus skjuts på framtiden

Ögonklinikens flytt till Södertull är stoppad

Vi har under många år diskuterat Gävle sjukhus utveckling. Redan 2010 krävde vi att det skulle tas ett långsiktigt beslut om dess utveckling, det krävde vi även för våra andra sjukhus också.

Därför blev det märkligt när den styrande majoriteten och tjänstemannaledningen föreslog att vissa delar inte längre skulle hålla till på sjukhuset utan sprida sig över hela centrala Gävle. Exempelvis så flyttar nu Hudmottagning och reumatologmottagning till Gävle strand. Samtidigt så beslutade de att man skulle flytta hela ögonkliniken till Södertull. 

Vi moderater protesterade kraftfullt mot dessa flyttar och föreslog att ögonkliniken(även hud och reumatologen) skulle ingå i Framtidsbygget på sjukhuset. Detta eftersom specialistvården hänger ihop och det är lättare för patienter att hitta. Dessutom kommer vi framöver ha en egen tågstation i sjukhuset vilket underlättar för de som har ögonproblem att ta sig dit. 

Nu kan vi läsa att tjänstemännen trotsar fullmäktiges beslut och stoppar byggnationen på Södertull. Det är mycket välkommet att man gör så och jag hoppas att vi politiskt väldigt snart kan upphäva det tidigare beslutet. Det är även glädjande för våra patienter och medarbetare som får en bättre och mer tillgänglig tillvaro, jag har inte hört någon som vill flytta dit(förutom verksamhetschefen och tjänstemannaledningen).

Det finns ändå hopp att det arbete som vi i oppositionen gör faktiskt gör skillnad på riktigt, även om det tar lite mer tid än om vi satt i majoritet. Det tråkiga i detta är att man redan har lagt ned tid och resurser på arbetet. Dessutom så tröttnar våra medarbetare när all förändring dras i långbänk, det finns tyvärr alldeles för många exempel på bra saker som är beslutade men som aldrig genomförs.

Idag har regionstyrelsens fastighetsutskott sammanträde och jag förväntar mig att vi får en fullödig information om detta så att vi inte endast får hålla oss till tidningarna och det de skriver.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar