söndag 14 november 2021

Besöksvecka i våra verksamheter

 Det var en intensiv politisk vecka där tre dagar spenderades på besök i våra verksamheter. Vi besökte alla våra verksamheter i det nybyggda Tullhuset Gävle, Reumatologen, Hudmottagningen, Gävle Strand HC, Ny Akuttandvårdskiniken.

Intressant att se dessa nya lokalerna och höra om verksamheterna. Lokalerna är nya och fina men samtidigt märker man att de inte riktigt är anpassade till de lärdomar vi har dragit av pandemin vilket är synd. Trots att man byggt lokalerna för sjukvårdsändamål så har man inte en entré som symboliserade detta. Dessutom så är det, som resten av Gävle stadskärna, brist på parkeringsplatser för både personal och patienter.

Vi fick även höra hur man har anpassat sig till att inte längre vara på sjukhuset och det kräver extrainsatser för att Hud och Reumatologen ska klara av samarbetet med sjukhuset. Så det ska bli intressant att se hur arbetet fortsätter och jag tror nog på sikt så kommer man flytta tillbaks till sjukhuset ändå, men först ska sjukhuset byggas om och till så tidigast 2030 kan det bli aktuellt. 

 Det känns som vår ingång med att ha sjukvården som ska finnas i Gävle att den är samlad på sjukhusområdet. 

För Hälsocentralen del så är lokalerna en otrolig förbättring än de små man hade tidigare i Fullriggaren. Nu möts man inte längre av en korridor när man kommer in utan man möts av en reception och ett väntrum. 

I fredags var vi sedan till Hudiksvall och besökte röntgen och den nyrenoverade Hälsans hus. Röntgen är en verksamhet som har en väldigt snabb teknisk utveckling. Trots att lokalerna är relativt nya så krävs det hela tiden ombyggnationer så man kan byta ut utrustningen. Vi kunde höra i helgen om bristen på röntgensjuksköterskor i landet men det är något som inte känns igen från Hudiksvalls sjukhus.

I Hälsans hus hälsade vi på Hudiksvalls HC och Iggesunds HC. Kändes märkligt att besöka en hälsocentral som ska ligga i Iggesund men som nu är lokaliserad i centrala Hudiksvall. Men jag hoppas och räknar med att man kommer inom kort flytta tillbaks till Iggesund, för vi vill att hälsocentralerna ska ligga nära. 

Det var många år sedan vi beslutade om renoveringen av Hälsans hus, men det har skjutit på framtiden och tagit väldigt lång tid innan det blev klart. Så det var intressant att se hur det blev till slut. Men även här kan vi se att man inte har löst de utmaningar som det innebär att vi har en pandemi att hantera och att det framöver förmodligen kommer krävas återkommande vaccinationer mot Covid19.

Det som gjorde mig besviken däremot var att se hur man har förlagt ungdomsmottagningen precis vid stora entrén till Hälsans hus. För er som varit med vet att det var mycket bråk när man skulle flytta ungdomsmottagningen till detta hus. Man lovade då att man skulle få en egen entré som skulle göra det lättare för våra ungdomar att kunna ta sig dit utan att bli upptäckt av kanske släktingar eller vänner. Nu blev placeringen den absolut sämsta, helt oacceptabelt. 


Vi han även med att besöka en privat tandläkarklinik i Gävle vilket var intressant. Det finns mycket synpunkter och saker som vi behöver ta tag i för att tillsammans med privattandläkarna och Folktandvården lösa de utmaningar som finns inom tandvårdssidan. Jag har tidigare pratat mycket om barntandvården och det kommer vi fortsätta att jobba med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar