tisdag 17 maj 2022

Äntligen går Sverige med i Nato.

 Vi har i många decennier lärt oss att Sverige har varit alliansfria och neutrala. Vi har alla lärt oss att det är just det som hållit oss utanför krig i 200år. Det mantrat har man kört fram så mycket så att vi alla har trott på det. Men har vi verkligen varit det? Under andra världskriget valde Sverige att stödja båda sidorna, lite hur det passade oss för tillfället och vilka som såg ut att vinna. I början av kriget så hjälpte vi Tyskarna, exempelvis så exporterade vi järnmalm till dem och vi hjälpte dem att transportera militär genom landet. Sedan när det började gå dåligt för Tyskarna så hjälpte vi den andra sidan istället. Det är kanske just denna strategi som hjälpte oss att undvika krig på vårt territorium under andra världskriget, varför anfalla ett land som ändå stödjer dig? Vi har även på senare år deltagit i krig i andra delar av världen. Så att påstå att vi varit neutrala, eller Alliansfria som man säger, är inte sant.

Men nu har allt förändrats enligt socialdemokraterna när Ryssland invaderar Ukraina. Värt att påminna oss är att Ryssland redan 2014 invaderade Ukraina, men då fanns det inte behov av Nato. Att de redan då hotade Ukraina och det var ingen överraskning att de till slut försökte invadera hela landet. 

Vi vet även att Sovjetiska tanks har rullat in i andra östeuropeiska länder efter andra världskriget. Att dessutom kalla kriget ständigt påminde oss om Rysslands hot mot Sverige kan inte heller vara något okänt.

Så det känns lite märkligt att socialdemokraterna just nu inser att nu behöver vi Nato för att trygga vårt lands säkerhet. Att man dessutom så sent som i höstas lovade på sin partikongress att en S-regering aldrig skulle verka för att vi ska gå med i Nato gör det hela märkligt. Sedan efter Rysslands invasion så var Magdalena Andersson tydlig med att ett Natomedlemskap skulle göra vår del av Europa mer instabil visar bara på att det inte är säkerhetsläget som gör att de ändrar sig.

Det handlar nog mer om att Moderaterna har gått ut med att man inte tillåter att Socialdemokraterna har veto i Natofrågan längre utan att man i en ny moderatledd regering har för avsikt att ansöka om Natomedlemskap om det finns en sådan majoritet i riksdagen har stressat sossarna. Dessutom har svenskarna svängt och är numer för ett medlemskap. Socialdemokraterna vill då inte ha denna fråga i valrörelsen och med det få en fråga som en tydlig majoritet av Svenskarna är emot dem. Så att istället stå för sin politik och gå till val med det man sagt i hundra år så ändrar man sig, på extremt kort tid.

Men nu är det bra att de faktiskt har ändrat sig och går med på att ansöka, det välkomnas inte bara av oss borgerliga politiker i Sverige utan hela västvärlden. Nu ser vi fram emot att de 30 Natoländerna snabbt godkänner Sverige och Finlands ansökningar så vi kan bygga upp en stabil försvarsallians för norra delen av Europa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar