torsdag 16 september 2010

Svar på Knapps insändare i gårdagens Helsingetidningar

Igår skrev Ann-Margret Knapp en insändare med mycket kritik mot Samverkan Gävleborg i Helsingetidningarna. Här kommer svar på tal:

Vi fyra partier i Samverkan Gävleborg (M,FP,SVP,KD) går till val gemensamt med en ny politik för landstinget. Vi sätter alltid patienten främst och för att klara av en hälso- och sjukvård i världsklass krävs det förändring i landstinget. Den politik som sossarna tillsammans med diverse stödpartier har bedrivit i landstinget de senaste åren har försatt oss i det läget vi är nu. Vi tror inte att mer av samma politik är svaren på landstingets utmaningar.

Dagens majoritet har inte kontroll på kostnadsutvecklingen i landstinget. Visserligen har vi ett positivt resultat de senaste åren men detta beror endast på upprepade skattehöjningar och årliga sparpaket i hundramiljonersklassen. Med dessa desperata åtgärder är utsikten att få ordning på landstinget väldigt dystert. Under de senaste åren har hälso- och sjukvården gått med kraftiga underskott trots kraftiga uppräkningar. I år är prognosen för hälso- och sjukvården ett underskott på 136miljoner jämfört med det budget som beslutades får 2010. Det är tack vare högre skatteintäkter i år än beräknat som gör att det ser ut som att vi klarar ett positivt resultat. Vi i oppositionen har efterfrågat vart i verksamheten dessa underskott uppstår, men svaren uteblir. Att då påstå att man har kontroll på kostnaderna är att vilseleda väljarna.

Vi har under den senaste tiden hört hur vår personal väljer att lämna landstinget, det kan inte ha undgått någon (förutom majoriteten tydligen). Vi klarar inte heller av att rekrytera nya läkare i den takt man väljer att lämna oss. Vi har idag t.ex. inga fasta läkare inom barn- och ungdomspsykiatrin i Hälsingland. Så sent som idag kan vi läsa om krisen på barnklinikerna i länet. Vi ser mycket allvarligt på detta. Vi i Samverkan Gävleborg går till val på ett nytt ledarskap med en ny personalpolitik som gör att personalen blir mer delaktiga i utvecklingen och trivs att arbeta tillsammans med oss. Vår målsättning är att landstinget Gävleborg ska vara den mest attraktiva arbetsgivaren inom hälso- och sjukvård i landet. Alternativet är att göra som majoriteten och skrämma iväg personalen och ersätta dem med dyra staffettläkarlösningar.

När vi har fått kontroll på ekonomin och personalen är mer delaktig i utvecklingen ska vi fortsätta med att utveckla sjukvården i landstinget Gävleborg genom att göra satsningar inom psykiatrin och då framförallt barn- och ungdomspsykiatrin, vården om våra äldre och barnsjukvården. Detta kan inte göras om inte vi har kontroll på ekonomin och vi har tillräckligt med personal som vill arbeta i vårt landsting.

Detta Ann-Margret är vad vi går till val på. Vi har frågat oss vad alternativet är och har än så länge inte fått några svar. Hur blir det med den strategiska planen som fortfarande ligger i din skrivbordslåda? Hur blir det med BB i Hudiksvall, vi och väljarna kräver besked.

Samverkan Gävleborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar