lördag 12 mars 2011

Tveksamma skäl avgör kollektivtrafiken i vårt län.

I går beslutade regionstyrelsen att rekommendera kommunerna och landstinget att landstinget Gävleborg ska ansvara för den nya kollektivtrafikmyndigheten. Arbetet med att ta fram underlag för detta beslut har pågått ett tag och ganska tidigt blev det klart att tjänstemännen skulle rekommendera oss att placera denna myndighet i landstinget och inte i Region Gävleborg vilket är det logiska.

Anledningen till att landstinget ska vara denna myndighet enligt tjänstemännen är att landstinget är ett direktvalt parlament medan Region Gävleborg är indirekt valt. Dessutom anser man att landstinget är en stark ekonomisk aktör som kan satsa ytterligare medel på kollektivtrafiken. Man presenterar inte några nackdelar överhuvudtaget.

Vi moderater gick till val på att landstinget ska fokusera på sjukvården och låta andra aktörer ta hand om övrig verksamhet som landstinget idag hanterar. Jag är helt övertygad om att väljarna inte bryr sig huruvida det är ett direktvalt parlament som ansvarar för frågan eller om det är ett indirekt valt. Fördelen med Region Gävleborg som myndighet är att alla kommuner finns representerade där och vi får möjlighet att använda kollektivtrafiken som en del i den regionala utvecklingen. Att landstinget har extra resurser att satsa på kollektivtrafiken låter för mig väldigt konstigt. Vi har idag Sverige högsta landstingskatt och vi står inför riktigt tuffa utmaningar i landstinget framöver. Att i det göra extra satsningar på kollketivtrafiken låter orimligt. Nu ligger frågan hos alla kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige i länet, det blir spännande månader. Om en enda kommun väljer regionen så faller hela upplägget från tjänstemännen och Regionen får denna uppgift.

2 kommentarer:

  1. Men oj,oj,oj... hur tänker de! Landstinget ska fixa vården, inget annat (verkar för övrigt som om det är mer än nog i vissa beslut...)

    SvaraRadera
  2. Jag håller med, tyvärr är vi de enda som tycker så i detta län. Alla andra partier vill att landstinget tar hand om detta.

    SvaraRadera