onsdag 6 april 2011

Sossarna i länets kommuner och landstinget lyckas inte komma överens

Landstinget och länets kommuner har under en längre tid arbetat med att förbereda en överflyttning av hemsjukvården från landstinget till kommunerna. Detta har de flesta av de andra landstingen redan gjort och nu var det äntligen Gävleborgs tur. Nu har länet sossar kommit fram till att man ska skjuta på denna reform ett år.

Tanken var att kommunerna skulle ta över detta ansvar från och med 1/1-2012 men nu flyttas detta datum framåt ett år. Orsaken till denna försening är väldigt oklar. Ibland beror det på att den växling av skatten som ska göras behöver utredas mer och ibland är det några andra oklara saker som behöver utredas. Sanningen är att man inte kan komma överens om vad som är hemsjukvård och vad som är vanlig sjukvård.

Vi moderater gick till val på att denna överflyttning ska göras så fort som möjligt. Det finns stora fördelar om kommuner tar över detta. Idag ansvarar kommunerna för hemtjänst och omvårdnad i hemmet medan landstinget ansvarar för sjukvården. Om detta samordnas finns det möjlighet att effektivisera och förbättra för brukarna/patienterna.

Jag tror inte sossarna kommer komma överens med detta extra år utan vi Gävleborgare får nog förlita oss på att alliansregeringen lagstiftar om detta.

1 kommentar:

  1. Dagens GD: Inhyrd personal kostade landstinget 80 miljoner kronor mer än planerat i fjol. Roger O Nilsson kan inte svara på varför de, trots åratals ansträngningar, inte lyckats få ner hyrläkarkostnaderna. Division medicin betalade i fjol 43 miljoner kronor för framförallt inhyrda specialistläkare, en ökning med 23 procent. Roger O Nilsson tror dock att det är möjligt att göra något åt de stigande kostnaderna, men vet inte vad. Revisorerna oroas men är nöjda."
    "Men vet inte vad", igen, och inte bara kanske ligger knuten just där. Herregud, är en bra sammanfattning.

    SvaraRadera