tisdag 18 oktober 2011

Förslag om utökat vårdval

Nu har vi haft vårdval inom primärvården några år. Tack vare alliansregeringens lagstiftning om vårdval så fick även Gävleborg ett vårdvalsystem. I en bred uppgörelse mellan sossar och oss allianspartier i landstinget så fick vi ett vårdval som har vart väldigt lyckat. Vi har fått många nya hälsocentraler och vi har fått en större mångfald inom primärvården och valfriheten har ökat.

Nu är det dags att gå vidare och införa vårdval även inom specialistsjukvården. Partierna i Samverkan Gävleborg lämnade häromdagen in en motion i ämnet där vi föreslår att landstinget utökar denna reform även till specialistsjukvården. Vi har under den senaste tiden sett hur mångfalden och valfriheten inom specialistsjukvården har minskat, där man bl.a. sagt upp avtalet med citykirurgen.

Vi kan se hur detta nu görs i andra landsting och vi vill även att Gävleborgarna ska få denna möjlighet, men det krävs att även sossarna tycker detta är en bra idé. Jag blev därför besviken på uttalandet från landstingstyrelsen ordförande när jag läste hennes kommentar i dagens Arbetarbladet.

Det kanske är så att vi måste vänta på att alliansregeringen lagstiftar även om detta innan även Gävleborgarna ska få valfrihet inom specialistsjukvården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar