torsdag 3 maj 2012

När ska landstingsledningen inse att länet behöver ett riktigt Hospice

Innan valet var alla partier överens om att det behövs Hospice även i vårt län. Vi i Samverkan Gävleborg hade med det som en del av våra planer som vi hade för avsikt att köra igång direkt efter valet. Efter valet så var intresset inte lika stort längre från den nygamla majoriteten utan efter en del påtryckningar valde man att tillsätta en styrgrupp, som nu har pratat med varandra i över ett år om detta. Något resultat har vi inte sett ännu. Däremot vet jag att det finns intresse från kommunerna att köra igång om bara landstinget är med på en sådan satsning.

För ett år sedan fick vi kontakt med ett par personer som hade planer på att starta ett Hospice i Gävle och undrade om landstinget var intresserad av detta. När vi fick se deras planer och hur de hade tänkt sig så blev vi väldigt glada, det var precis det vi hade tänkt oss. Efter det har vi lagt ännu mer energi på att försöka få upp majoritetens ögon för behovet av Hospice och drivit på opinion i frågan.

I går och i dag sände radion inslag om detta initiativ, se inslag, som har tagits och den nya stiftelse (se länk Själaro) som är inrättad. Frågan man ställer sig i inslaget är varför inget händer, och vi kan bara instämma i den frågan. Skälet man anger för denna långbänk är att man för diskussioner med kommunerna och man vill inte köra över någon. Denna argumentation känns väldigt torftig. Vi har idag personer som ligger på våra sjukhus eller som vårdas i hemma som istället skulle föredra att bo den sista tiden på ett Hospice, så landstinget kan helt enkelt själv stötta detta initiativ och sedan kan de kommuner som vill vara med.

Det är dags att gå från ord till handling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar