onsdag 27 februari 2013

Slut på sängar på Gävle sjukhus

Under flera år har vi haft problem med överbeläggningar på våra sjukhus. Allt för ofta får vi höra hur våra medarbetare hur man placeras patienter i pausrummen och i korridorer. Jag har även fått berättat för mig hur man skickar hem patienter trots att de inte är helt färdigbehandlade och att det innebär direkta risker för patienterna. Nu har läget blivit ännu allvarligare och idag fick vi höra på landstingsstyrelsen att det är så mycket överbeläggningar så sängarna har tagit slut. Idag på förmiddagen var det 72 patienter som låg på en överbeläggningsplats på våra sjukhus i länet och nu sätter tillgången på sängar stopp.

Orsakerna till dessa överbeläggningar är flera men ett av problemen är att de patienter som landstinget anser är färdigbehandlade inte kan tas om hand av kommunerna. Kommunerna tar inte sitt ansvar och skickar över problemet till landstinget. Genom att anklaga varandra löser vi inga problem och det är mycket anmärkningsvärt att ansvariga kommunal- och landstingsråd (från samma parti) inte kan sätta sig ned och komma överens och lösa problemet.

En konsekvens av detta är att man nu börjar skickar runt våra gamla patienter i länet. Att man som färdigbehandlad patient från Gävle bli skickad till Nordanstig för att någon dag senare bli skickad tillbaks till Gävle igen är inte ett värdigt sätt att behandla våra äldre.

Vi ifrån Samverkan Gävleborg kan aldrig acceptera att denna tafatthet från ansvariga politiker, i landsting och kommun, får drabba våra patienter på detta sätt. Vi har tidigare lyft fram konkreta förslag på hur vi kan minska dessa problem, och det krävs handlingskraft nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar