onsdag 22 maj 2013

Pacemakerinsättning blir kvar i Hudiksvall

Under förra mandatperioden (29/9-2010) beslutade den dåvarande majoriteten, som är samma som dagens, att man skulle sluta med pacemakerinsättning i Hudiksvall. Det var då mycket upprörda känslor och en infekterad debatt och vi i Samverkan gjorde det vi då kunde göra för att få en saklig debatt men trots detta drev majoriteten då igenom beslutet att sluta med pacemakerinsättning i Hudik och att göra alla dessa i Gävle. Vi hävdade då att detta beslut skulle få konsekvenser för läkarrekrytering, och patienterna och det inte fanns några ekonomiska fördelar.

Nu efter 2.5 halvt så har verkligheten kommit ifatt majoriteten. På initiativ av nyvalda ledamöter(Efter valet 2010) i oppositionen, och en ledamot ifrån majoriteten, så har man nu gjort en ny utredning som kommer fram till just de slutsatser som vi påpekade redan 2010. Idag har styrelsen beslutat att lyfta ett ärende till fullmäktige där det gamla beslutet rivs upp och att man tillåts fortsätta med pacemakerinsättningar på Hudiksvalls sjukhus. Däremot föreslår  man att sluta med ICD pch CRT i Hudiksvall och centralisera det till Gävle.

Det är positivt att man nu äntligen ändrar sig, även om det sker under hot om att förlora en omröstning i fullmäktige. Det finns enskilda personer inom majoriteten som också inser problemen med denna pågående centraliseringsiver som pågår.

2 kommentarer:

  1. Det är olyckligt att man lyfte ut insättning av de mer avancerade pacemakerinsättningarna, s.k. ICD och CRT. Den mest skickliga doktorn på området har sin tjänst förlagd till Hudiksvall. Skall ett politiskt beslut förmena patienter att få bli opererade av länets mest efarne pacemakeroperatör?? Är det verkligen politiker som skall besluta var vissa enskilda patienter skall få sin vård? Skall inte vården ges där det finns bäst förutsättningar?? Förutsättningarna kan skifta över tid och det är synd att detaljlåsa vården.
    En del frågor finns kvar att räta ut för att denna fråga skall kännas färdigdiskuterad.
    Inlägg av Margareta Sidenvall landstingsledamot för Kd

    SvaraRadera
  2. Jag blev mycket förvånad dessa två delar, CRT ICD, helt plötsligt skall fortsätta vara förlagda till Gävle. Det naturliga för mig är att de fortsätter att sättas in av de läkare som idag gör det, under förutsättning att vi bibehåller kvalité. Frågan kommer upp på styrelsen nästa vecka så på tisdag ska vi o-råd prata igenom detta.

    SvaraRadera