tisdag 30 juli 2013

Lugn sommar med konstigt centerutspel i landstinget

Sommaren brukar vara en lugn period inom landstingspolitiken. Tidningarna är ganska tunna så även nyhetsbevakningen verkar gå på sparlåga. En del politiska debattartiklar brukar också få plats i tidningarna. Idag kunde vi läsa en märklig debattartikel där en av våra landstingscenterpartister går mot angrepp mot oss moderater.

Det har framkommit under sommaren att vi är bland de landsting som har flest nyförlösta mammor som går hem på tidig hemgång. Det är klart att det då ställs en mängd frågor om varför just våra mammor i länet går hem så tidigt som man gör. Vi moderater i landstinget har tidigare ifrågasatt om detta är rätt. 

För mig är det självklart att vi ska erbjuda tidig hemgång. Men i vårt landstig genomförs inte detta som en valfrihetsreform utan som en ren sparåtgärd, på samma sätt som man skulle sluta med lustgas. Dessa tokigheter reagerar vi moderater starkt emot. Jag vet att just denna tidiga hemgång skapar en oro hos nyblivna föräldrar och jag vill att vården ska vara trygg och en just födsel av barn ska vara en positiv händelse som präglas av kvalité, trygghet och valfrihet. Att då känna oro för att man inte får vara kvar på BB utan hos oss ”är det tidig hemgång som gäller” är för mig en icke trygg vård. 

Till skillnad från landstingsmajoriteten vill vi utveckla förlossningsvården i länet där det behövs nya lokaler som är placerade nära BB och neonatalvården. Personalen ska ges större möjlighet att utforma vården tillsammans och utveckla den. Idag präglas landstingets organisation av toppstyrning och spariver, vilket inte utvecklar vården utan avvecklar den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar