fredag 17 september 2021

Nu stänger sossarna Familjecentralen i Storvik

Det pågår en smygnedläggning av vården i våra mindre samhällen. Vi har tidigare påpekat att detta varit majoritetens plan men de har ständigt förnekat det. Nu kan vi däremot se hur de har beslutat om att möjliggöra hälsocentraler utan allmänläkare eller distriktsköterska utan krav på några öppettider.

Nu har man kommit så långt att man stänger Familjecentralen i Storvik, detta utan några politiska beslut eller politisk hantering av regionen. När man sedan kollar vad som gäller så struntar man i det avtal som finns mellan regionen och kommunen och man kan inte heller uppvisa att man sagt upp avtalet enligt det som man kommit överens om i avtalet.

Man har sedan tidigare inte klarat av att bemanna med barnmorska i Storvik och nu flyttar även barnavårdscentralen in till Sandviken. Man försöker ge sken av att det kommer fortsätta bedrivas verksamhet i Storvik men så blir det inte utan föräldrar får nu ta sig in till Sandviken helt enkelt.

Att vi politiskt varit överens om vikten av Familjecentraler gör frågan ännu mer märkligt. Vi politiska partier vill alltså ha fler sådana i länet inte färre. Men här visar ledningen i regionen hur man ser på det egentligen, man säger en sak och gör motsatsen.

Sedan tar man nu även bort familjeläkarjouren i Sandviken och tvingar alla Gästrikar att åka till Gävle sjukhus för mindre primärvårdsakuta åkommor som dyker upp under kvällar eller helger. Så istället för att kunna söka vård närmare där man bor så ska man söka sig in till våra sjukhus.

Allt detta är en centraliseringsvåg som sossarna i regionen driver igenom, helt utan politisk debatt och beslut. Är det så man ser på den goda och nära vården som man i flera år har pratat om. 

Vi moderater vill tvärtom förstärka den nära vården och flytta ut fler patientmöten till våra hälsocentraler. Detta kan ske genom att våra specialister åker ut till hälsocentralerna. Vi vill säkerställa allmänläkar- och distriktsköterskekompetens på alla våra hälsocentraler. Vi vill skapa bättre förutsättningar för mindre hälsocentraler att verka på våra mindre orter genom att se över ersättningssystemet. Det finns helt enkelt många olika förslag från oss i oppositionen som gör att vi kan decentralisera vården.

1 kommentar:

  1. Håller med,märkliga förändringar inom primärvården Gävleborg.Först Hälsocentraler utan familjeläkare och krav på öppettider och nu stängning av familjeläkarjourer.Det blir varken billigare eller bättre vård för länets invånare. Tänker man spara pengar genom att försämra vården och tillgängligheten för folk som har längre avstånd till sjukhus?

    SvaraRadera