lördag 24 december 2011

Oroande ledarskapskris inom landstinget

Den mediala rapproteringen i länets tidningar av krisen inom kvinnosjukvården fortsätter även i dag. Som politiker ska man vara väldigt försiktig med att lägga sig i konflikter mellan enskilda personer inom verksamheterna.

Utan att lägga någon värdering i det som skrivs i just denna konflikt så kan jag bara säga att det som beskrivs som problem ifrån personalen och de personer som sagt upp sig stämmer väl överens med det jag hör när jag träffar personal och de samtal/mail jag får.

Som vi tidigare sagt så råder det en ledarskapskris inom landstinget. Vårt landsting upplevs som toppstyrt och det är svårt att få gehör hos ledningen, samtidigt som vi har en politisk ledning som är helt frånvarande. Att just kvinnokliniken inte har några problem med hyrläkare visar på att det som har gjorts där inte kan var helt fel till skillnad från andra kliniker där det är stor brist på fasta läkare.

Jag är mycket bekymrad och oroad över det som skrivs. Sista ordet är inte sagt eller skrivet i denna konflikt utan det kommer säkert fortsätta efter julhelgen.

Nu blir det några dagar med julfirande med familjen, god jul.

4 kommentarer:

 1. Problemet är att problemet funnits några år och inte heller då har något gjorts fråm politiskt håll. För alla andra är det uppenbart varför kompetensen får gå eller flyr och det handlar exakt om det som skrivs och har skrivits. Ja-sägare blir kvar under en toppstyrd o-kompetent och faktiskt, hotfull och manipulativ tjänstemannaledning. Lyckas man inte hota, skrämma eller tvinga hittar "Svante och de sju dvärgarna" på orsaker som ser/låter bra. En sjuk och helt otrygg organisation..och, ni låter det fortgå.

  SvaraRadera
 2. Att vår personal flyr landstinget är något vi har påpekat under flera år, och situationen blir bara värre. Att sedan ledningen inte vill se problemet är något som i alla fall jag försöker påtala. Det som krävs är en helt ny politisk ledning som vågar och har kraft att ta tag i problemet, vilket inte finns idag.

  SvaraRadera
 3. Hej! Det behövs nog en helt ny ledning (inte en ny politisk ledning). Sjukvården överlag är hårt belastad av dåligt ledarskap från nivån ovanför verksamhetscheferna (och ibland inkl VC). Som tur är för patienterna fungerar det trots denna belastning oftast bra på "golvet". Det krävs ett "nytänk". De flesta politiker kan minimalt om sjukvård och skall därför inte styra sjukvården (lika lite som de kan bygga bilar och därför gjorde rätt som inte tog över SAAB). Vad som behövs är professionellt ledda sjukhus (möjligen stiftelseägda av kommunerna), där sjukvårdskompetensen styr, inte olika politiska visioner.

  SvaraRadera
 4. Det är just en ny politisk ledning som kan ge förutsättningar för självständiga enheter som du beskriver. Vi får inte heller glömma att det krävs inflytande från medborgarna över sin sjukvård, och där fyller politiken en viktig funktion.

  SvaraRadera