söndag 22 april 2012

Grus i maskineriet när det gäller kommunalisering av hemsjukvården

Efter att länge ha diskuterat den så viktiga kommunaliseringen av hemsjukvården i länet så har kommunerna och landstinget kommit fram till en lösning där kommunerna tar över ansvaret för detta ansvar den 1/1-2013 och att vi växlar över en del av landstingets skattetuttag till kommunerna.

Efter segslitna och försenade förhandlingar gick det ut meddelande för någon månad sedan om att nu hade kommunerna och landstinget minsann kommit överens. Inför den förhandling som var så hade kommunerna och landstinget olika uppfattningar om vilka kostnader det var för det som skulle skatteväxlas. Skillnaden var ca 30miljoner. Överenskommelsen som gjordes innebar för landstinget att vi skulle betala 12miljoner för mycket och kommunerna ansåg de fick 18miljoner för lite.

Trots att skillnaderna vara stora så hade man i en mindre grupp av kommunalråd och landstingsråd kommit fram till en kompromiss, det som återstod var att klubba igenom beslutet i alla kommunerna och i landstingetfullmäktige nu på onsdag. Även om detta blir dyrare för landstinget än att behålla verksamheten som idag så är det viktigt att växlingen genomförs, vi får försöka hitta vart dessa 12miljoner ska tas.

I veckan däremot så återremitterades ärendet i en av kommunerna för att förhandla om ersättningen. Kommunerna var kanske inte så överens som man ville ge sken av tidigare. Frågan man ställer sig nu om det överhuvud blir något av detta, blir det inte genomfört så är det ett rejält misslyckande. Vi får då vänta till regeringen tvingar oss till detta, som vanligt alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar