onsdag 5 december 2012

Praktik på kirurgavdelningen på Hudiksvalls sjukhus

Tidigt i morse var det dags för mig att kliva upp och ta mig genom snöoväder till kirurgkliniken på Hudiksvalls sjukhus för att vara med en dag och följa med personalen och se hur de arbetar. Det är mycket intressant att se vilket bra jobb vår personal gör och hur en vanlig dag ser ut. Som vanligt när jag är ute på ”praktik” så är det inga överbeläggningar på just den avdelning jag är på besök på och det stämde även idag. Det är bra att det är lugna dagar men samtidigt vill jag vara med på dagar som är mer representativa för just en vanlig dag. Nu fanns det tid för mycket bra samtal och få svar på mina frågor.

Efter läkedelsutdelningen på morgonen och efter det att alla olika läkare på kirurgen hade gjort sina ronder fick jag möjlighet att vara med på den trycksårsgenomgång som görs månadsvis på respektive avdelning. Det var intressant att se vilket arbete personalen gör för att samla statistik på hur många patienter som har trycksår eller har risk att få det. Samtidigt ges bra tips på vad som kan göras för att undvika att de ska uppstå. När vi i politiken begär att någon statistik ska tas fram brukar jag alltid fråga vilken arbetsinsats som krävs av vårdpersonalen och idag fick jag se vilka insatser som krävs just för att mäta förekomsten av trycksår.

Övriga problem som var påfallande idag var att hälften av handspritdespenserna inte fungerade vilket innebar att det blev ett ständigt letande efter en fungerande sådana. Trots detta skötta sig personalen utmärkt med att sprita händerna före och efter varje insats hos patienterna.

Även brist på bra sängar var ganska påtaglig och trots att det inte var några överbeläggningar så fanns det behov av fler moderna sängar som är bättre anpassade för patienterna och för att bl.a. kunna undvika uppkomsten av tryckssår.

Nu har jag kommit hem och det är dags krypa upp i soffan och se på adventskalendern med barnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar