måndag 31 december 2012

Gott Nytt År


2012 lider mot sitt slut och det är dags att summera året som gått. Vi är mitt i mandatperioden och då kan det var intressant att se vad det röd-gröna styret har lyckats med.


  • En positiv sak som hänt är att vi nu äntligen har lämnat jumboplatsen i öppna jämförelser som vi har haft de senaste tre åren. Frågan är om det kommer hålla i sig eller om det var en tillfällighet.
  • Samtidigt så har det röd-gröna styret i landstinget återigen höjt skatten så att vi nu återigen har rekord i högsta landstingskatten(om man räknar bort kollektivtrafiken eftersom den inte ingår i alla landstings ekonomi) Detta görs med motivet att man vill satsa på hälso- och sjukvården men sanningen är att man täcker gamla underskott och gör satsningar på kulturen i länet.
  • Vi fortsätter att ha rekord i kostnader för hyrläkare. För att komma tillrätta med detta så genomförde vi i Samverkan en enkät där vi tog kontakt med alla läkare(200 av 800 läkare har slutat de senaste två) som slutat de senaste åren för att ta reda på orsaken till att de inte längre vill arbeta hos oss i Gävleborg. Denna rapport skapade mycket rabalder och irritation hos landstingsledningen. Istället för att lyssna till oss så fortsatte ledningen med sina signon bonusar till läkare.
  • Bollnäs sjukhus gick över till en ny entreprenör som har i uppgift att driva sjukhuset de kommande 5till 9 åren.
  • Frimärksplaneringen av våra sjukhus fortsätter. Efter att vi har kritiserat ledningen till att inte investera i de delar som man har planerat så har man nu ändrat till strategin att inte tala om vad man tänker sig göra under nästa år utan det blir som det blir. Ingen långsiktig plan för våra sjukhus har man lyckats få fram utan det liknar allt mer ett lapptäcke som allt som ofta inte känns genomtänkt.
  • I våras beslutade ett oenigt landstingsfullmäktige att vi ska ansöka om att bilda egen regionkommun. Det var vi moderater som röstade emot. Vi tror inte på att landstinget ska bli en diverseorganisation utan vill att vi ska fokusera på sjukvården.  Mycket tid har gått åt till denna ansökan som vi istället kunnat ha lagt på att förbättra sjukvården. Nu återstår att se om regeringen beviljar denna ansökan.
  • Ett mediakrig verkar också ha brutit ut under året. Nu är det landstingsledningen som allt som ofta talar om hur illa de tycker om hälsingetidningarnas artiklar och ledarsidor och hur fel de har. När vi då frågar vad som är fel i artiklarna så blir ledningen sur och vill inte förklara sig, mycket märkligt och desperat beteende. 

Nu återstår nyårsfirandet och att önska gott nytt år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar