onsdag 3 juli 2013

En hel eftermiddag i Almedalens LO-borg

Eftermiddagen spenderade jag i LO-borgen där sossarna hade ett par intressanta seminarier. Det första handlade om att sossarna i Kalmar län nu har kommit på att sjuhusmaten smakar äckligt, vilken överraskning. Man tar nu ansats i att man ska ha landets godaste sjukhusmat. Det märktes klart att det var ett vänsterseminarium där man var mycket kritisk till att vissa har upphandlat matproduktionen. I vilket fall som helst så satsar man 25 miljoner under tre år för att komma till rätta med detta. Det intressanta var att det verkade vara politiken som har tagit initiativet, inte som i Gävleborg där det är tjänstemännen som står för tankar och idéer. Slutsatsen på seminariet blir ändå att det går att laga god och näringsriktig mat om man vill och dessutom krävs det inte mer resurser (enligt den kock man hade bjudit in)

Det andra sosseseminariet handlade om huruvida sjukvården behöver mer resurser eller inte. Där hade sossarnas landstingsråd i Stockholm och deras vice ordförande i riksdagens socialutskottet bjudit in chefen för vård och omsorg på SKL, analyschefen på socialdepartementet och en ledarskribent på Expressen. Jag måste säga att jag är mycket förvånad av den låga nivå på kunskap som de socialdemokratiska värdarna hade. Det framkom en del synpunkter på akutsjukvården och då ville man att SKLs tjänstemän skulle svara vad det beror på.

Både chefen på SKL och analyschefen hade mycket bra genomgångar som jag sett vid något tidigare tillfällen. Det framkommer väldigt tydligt att det finns mycket man kan göra för att hålla nere kostnadsutvecklingen. Det lyftes även frågan om det inte är dags att lägga ned landstingen.

Erik, ledarskribenten på expressen, berättade om sina erfarenheter som anhörig och upplevelser från akutmottagning. Han jämförde akuten med gamla öststater.

Dagens citat "Det är DDR stämning på alla akutmottagningar"

Han redogjorde även för 10 budord som han har haft på ledarsidan och som är mycket tänkvärda.

1- Du skall inga andra gudar hava än patienterna.
2- Du ska inte skylla på produktionstoppar i vården, så som vinterkräksjuka
3- Du ska inte skära ned på antalet vårdplatser(vi lever idag på marginalen)
4- Du skall inte missbruka herren, väljarens eller patienternas namn(skyll aldrig på patienterna)
5- Du skall se till att multisjuka äldre ska ha gräddfil till avdelning.
6- Skyll inte på personalbrist, det är politikens ansvar.
7- Läkare och annan vårdpersonal ska ut på våra boenden och i hemmen
8- Speciella akutläkare som kan sortera på akutmottagningen
9- Vittna inte falskt mot din nästa(köper man in en tjänst får man aldrig hänvisa till deras ansvar)
10- Inför politisk värnplikt på akuten (typ en fredagkväll i månaden ska råden vara där)

Det som även blev uppenbart är att de socialdemokratiska företrädarna inte hade några som helst svar på hur de vill utveckla vården eller om det krävs mer resurser. Dessutom valde många av åhörarna att lämna seminariet innan det var slut, vilket måste ses som ett underbetyg från sina egna.

Kvällen avslutades med ett fantastiskt tal av statsministern i Almedalsparken, mycket engagemang och tydlighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar