onsdag 12 februari 2014

Whistleblower i landstinget

Det finns många synpunkter på vad som händer i landstinget, dessa synpunkter kommer från både patienter/anhöriga, personal eller de som aldrig har satt sin fot på ett sjukhus. Det är bra att det finns mycket åsikter och det är bra om dessa kommer fram på ett bra sätt. Vi kan ofta läsa på tidningarnas insändarsidor om saker som fungerat bra och saker som inte alls har fungerat som det ska. Att allmänheten använder insändare som sitt forum är naturligt, men vlka möjligheter har våra medarbetare att påpeka saker som inte fungerar.

I dagarna lämnade vi moderater in en motion där vi föreslår att man ska inrätta en funktion för våra medarbetare att anonymt tipsa om saker som inte fungerar.

Kan man inte göra detta idag?

Det finns möjligheter idag att anmäla saker som inte fungerar. Denna möjlighet är dessutom skyddad i lagen. I vårt landsting vet vi att det finns en rädsla att påpeka problem, jag får ofta höra att man inte vill framträda med namn när man kritiserar landstinget. Jag får regelbundet anonyma brev där man lyfter frågor som vi bör känna till. Av den anledningen lämnade vi denna motion där vi vill att man inrättar en funktion för dessa ”Whistleblower ”. Det som är viktigt är att det finns olika tekniska möjligheter att lämna uppgifter, mail, telefon eller vanligt brev. Det är viktigt att funktionen garanterar absolut anonymitet och att synpunkterna tas upp på ett strukturerat sätt och redovisas för oss politiker.

Vad händer nu när denna motion är inlämnad?

Jag förväntar mig att den nästa vecka kommer upp på landstinsfullmäktige för att skickas till landstingsstyrelsen för hantering. Därefter kan man hantera den ganska snabbt innan den kommer upp för beslut eller så händer det som tyvärr är ganska vanligt i vårt landsting, den hamnar i någon byrålåda och glöms mer eller mindre bort.

Motioner är ett av de sätt som vi landstingspolitiker i opposition kan lämna konkreta förslag. Nu hoppas vi att man hanterar motionen snabbt så vi underlättar för vår personal att lyfta de brister som finns, men frågan är om man vill detta från dagens majoritet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar