onsdag 5 februari 2014

Billigare kollektivtrafik med Alliansen i Uppsala län

Jag blir mycket glad när jag nu kan läsa att Alliansen i Uppsala väljer att införa enhetstaxa på månadskort i kollektivtrafiken. Detta innebär att det blir billigare att pendla till/från Uppsala från Gävleborg.


Priset har betydelse för om det är attraktiv att använda kollektivtrafiken istället för egen bil. Det är inte den enda viktiga frågan utan det finns andra frågor som jag tror är viktigare för att få människor att ställa bilen och ta bussen/tåget.

  1. Det ska vara enkelt att resa, enkelt att köpa biljett enkelt att byta trafikslag.
  2. Det ska gå snabbt från dörr till dörr, det är med detta som man jämför om det blir bilen eller inte.
  3. Kollektivtrafiken ska vara pålitlig, bussen/tåget ska gå på utsatt tid och de ska klara av att hålla tidtabellen såväl sommar som vinter.

Däremot  tror jag inte att gratis resor kommer göra att fler tar bilen, vilket vissa politiska partier driver som en valfråga. Det är redan idag mycket billigare att åka kollektivt än att ta bilen, och för att få nya grupper att lämna bilen hemma så krävs mycket mer än att göra det billigare.

Vi behöver underlätta för våra invånare att pendla till och från länet. Vi behöver förstora vår arbetsmarknad så det är möjligt att pendla såväl norrut/västerut som söder ut mot Uppsala Stockholm. Det ska även vara möjligt för invånare i andra län att pendla in till Gävleborg, detta för att tillgodose våra företagare och myndigheter med ett större utbud at arbetskraft.

Vi moderater håller nu på och tar fram vårt lokala landstingsprogram där en del kommer att handla om kollektivtrafik, så det finns en del att göra framöver och det kommer bli en del diskussioner om detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar