måndag 31 mars 2014

Läget på akuten blir allt mer akut

Läget på akutmottagningen på Gävle sjukhus blir allt mer akut. Vi har tidigare läst om hur personalen flyr från akuten och att man har problem att rekrytera ny erfaren personal. Man har även påtalat att patientsäkerheten är hotad. Nu är läget så akut så att läkarna går ut med ett öppet brev till landstingsledningen där man skriver att man är en ”hårsmån” från att avsäga sig det medicinska ansvaret.

I förra veckan på landstingsstyrelsen kom denna fråga upp och ledningen bemötte då den kritik som framkommit i media inte stämde, detta publicerades även i länets tidningar. Man kunde då meddela att läget har stabilerat sig och personalen känner sig trygg i situationen. Ett mycket märkligt uttalande som inte stämmer enligt de olika kontakter jag har med personalen där och det vi kan även läsa om i tidningarna att läget inte är stabilt och lugnt.

I dagens tidning så skriver samtliga läkare på akuten under ett öppet brev där man bemöter ledningens lugnande besked. Kritiken är mycket allvarlig och jag hoppas verkligen att man nu inser allvaret och tar tag i situationen. Att blunda för kritik som dyker upp gör inte att problemen försvinner, utan det är snarare tvärt om. Problemen blir bara värre för varje dag som går utan att man gör något. Som vanligt så står den politiska ledningen helt vid sidan av och verkar inte bry sig, vilket gör läget ännu mer akut.

Jag är ute och besöker våra verksamheter i så stor utsträckning som möjligt, jag har tidigare praktiserat ett arbetspass på akuten i Gävle. Jag fick då en bra bild om hur arbetet går till där och jag fick mycket bra synpunkter på vad som kan bli bättre. På onsdag kväll ska jag gå med ett arbetspass med personalen på akuten i Hudiksvall. Det ska bli intressant att se hur det fungerar där och göra jämförelse mot akuten i Gävle.

Det är dags att även den politiska majoriteten ser verkligheten som den är och agerar. Länets patienter kan inte vänta till den 14 september för att då välja bort dagens socialdemokratiska landstingsledning, utan det krävs insatser redan nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar