måndag 3 mars 2014

Snart öppnar två nya vårdcentraler i Gävle.

I dagarna öppnas två nya vårdcentraler i Gävle centrum. Detta är en konsekvens av att landstinget har valt att stänga hälsocentralen Stortorget i Gävle. Landstingets motiv till stängningen är att man ska spara pengar eftersom primärvården går med kraftiga underskott. Man vill även minska kostnaderna för hyrläkare genom att flytta läkare från Stortorget till andra hälsocentraler.

Det är bra att de privata vårdgivarna nu går in och driver hälsocentraler där landstinget kastar in handuken, det är inte första gången det händer. Det finns en stor efterfrågan på hälsocentraler centralt i Gävle och detta visar sig genom att många nu aktivt listar sig på dessa centraler. Samtidigt som jag välkomnar dessa två nya centraler så är det tråkigt att vi i landstinget ger upp i kampen om patienterna. Varför kan inte vi driva hälsocentral i centrala Gävle när andra ser stora möjligheter. Varför kan vi inte arbeta som de privata gör?

Landstingsledningen räknade med att spara flera miljoner på denna nedläggning eftersom man räknade med att de flesta patienter skulle välja någon av landstingets egna centraler. Man räknade även med att läkarna på Stortorget skulle flytta med till någon annan landstingscentral.  Nu verkar det inte bli som ledningen tänkt, många listar sig på någon av de nystartade HC i Gävle. Läkare på andra centraler väljer dessutom att börja arbeta på dessa nya centraler så vi blir ännu mer beroende av dyra hyrläkarlösningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar