tisdag 26 augusti 2014

Besök på Sandvikens sjukhus

Idag besökte jag tillsammans med mina oppositionsrådskollegor Sandvikens sjukhus. Syftet var att träffa personalen på länsrehab för att höra hur de har upplevt sommarsituationen. De var mycket nöjda med sommaren där de i år kunde vara kvar i sina befintliga lokaler. De har ett bra fungerande samarbete med Dalarna som gör att man hjälper varandra med vårdplatser när man har sommarstängt.

Tyvärr så har länsrehab för få vårdplatser så man klarar inte av att ta emot alla som har behov av intensivrehabilitering. Eftersom man minskar ned antalet vårdplatser på sommaren så blir tillgängligheten ännu sämre under sommarperioden.

Vi var även och tittade på de tomma lokaler som finns på sjukhuset. Det var med en klump i magen vi klev in på dagkirurgins gamla lokaler som de stängde igen för bara några veckor sedan. Vi tittade även på gamla avdelning 73’s lokaler som var i mycket gott skick. Där finns det möjligeht att inrätta 32 vårdplatser med en högre standard än vad vi kan tillhandahålla på de flesta avdelningarna på Gävle sjukhus. Vi fick även se det lediga våningsplan som är anpassat för kontorslokaler och administration.

Sandvikens sjukhus är ett mycket fint sjukhus med mycket bra lokaler. De tomma lokalerna passar sig mycket väl för att fyllas med verksamhet. Vi i Samverkan Gävleborg föreslår därför:

Möjliggör för en entreprenör att starta opererande verksamhet i dagkirurgins gamla lokaler. De kanske inte är de allra mest moderna lokalerna men håller ändå mycket hög klass.

Utöka länsrehabs verksamhet med ytterligare vårdplatser. Det finns ett stort behov av intensivrehab i vårt län och det finns möjlighet att utöka deras verksamhet. Vi ser gärna att man får ett större uppdrag och blir ett regionalt rehabcenter.

När landstinget tar över Regionförbundets verksamhet så har man påtalat att man vill lämna de lokaler som vi idag hyr i Gävle. Därför håller man nu på och bygger om våra lokaler för miljontals kronor för att klämma in ytterligare 100 tjänstemän. Varför kan vi inte använda de befintliga kontorslokaler som finns på Sandvikens sjukhus istället.


Den lediga vårdavdelning som finns i Sandviken kan även användas för att inrätta mellanvårdsplatser. Dessa kan då användas av landstinget och kommunen för de patienter ifrån Västra Gästrikland som är färdigbehandlade och som väntar på att kommunen har ordnat ett bra omhändertagande.

Med dessa förslag så kan vi återigen få fullt med verksamhet i sjukhuset.

Valet närmar sig och vill man att vi ska utveckla Sandvikens sjukhus istället för att avveckla det så ska man lägga sin valsedel på något av partierna i Samverkan Gävleborg (M,FP,KD eller Svp)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar