onsdag 1 februari 2017

Välkommen vår nya regiondirektör

Idag började vår nya regiondirektör. Vi har i Regionen/Landstinget under många år diskuterat ledarskap och hur vi leder våra verksamheter. Det yttersta ansvaret för ett bra ledarskap finns såklart hos oss politiker och framförallt hos den styrande majoriteten. Genom ett bra ledarskap på högsta nivå skapar man ett klimat som sprider sig i organisationen.  Under dessa år jag varit aktiv har jag sett hur ledarskapet har förändrats till att bli allt mer auktoritärt och toppstyrt. Det har funnits en rädsla inom organisation att säga vad man tycker och många har valt att hålla tyst. Jag har sett alldeles för många medarbetare som kommit in i organisationen med stort engagemang men sedan tröttnat och lämnat igen. Det har uttryckts som att det funnits en våt filt över hela organisationen.

Vi har nu rekrytera en regiondirektör och jag hoppas att vi nu kan slita av den våta filten och få ett ledarskap som präglas av lyhördhet, närvaro och engagemang. Tyvärr har vi kvar den gamla politiska ledningen ett tag till så det finns såklart en risk att den fortsätter prägla organisationen men nästa år är det val och då har Gävleborgarna möjlighet att byta ut även den politiska ledningen.

Det finns mycket som den nya regiondirektören bör känna till om vår historia och den kultur som funnits, men kortfattat har jag några enkla råd


 • Var närvarande och tillgänglig för medarbetare och allmänheten.
 • Tveka inte att låta politikerna stå till svars för sina beslut, det behöver inte vara en tjänsteman som alltid ställs till svars inför allmänhet och medarbetare.
 • Låt verksamheterna få ta större ansvar och ge dem även de befogenheter som krävs för att kunna ta detta ansvar.
 • Var transparent och mörka inte för oss politiker eller för allmänheten om vad som händer. Även om det kan vara jobbigt när information kommer oss till del så tjänar du och vi andra på det i längden.


 • Var ärlig, finns det problem så erkänn det. Försök beskriv verkligheten som den uppfattas och försköna inte.
 • Lyssna till våra medarbetare, våga lyssna till andra än de närmaste underställda. Det finns mycket som inte har kommit fram genom åren i den hierarki som funnits.

Det finns många fler goda råd som jag kan ge vår nya direktör och jag är övertygad om att vi kommer ha ett gott samarbete och vi tillsammans kommer arbeta för en bättre sjukvård och för ett bättre Gävleborg.

Välkommen Johan!

2 kommentarer:

 1. Instämmer och önskar Johan Fernstrand välkommen!

  SvaraRadera
 2. Välkommen till Region Gävleborg, Johan!
  - Du har en viktig uppgift.

  SvaraRadera