lördag 21 mars 2020

Fortsatt debatt om reklamfria bussar

Vi moderater har tidigare reagerat på att man från s,v,c,mp har beslutat att förbjuda reklam på stadsbussarna i Gävle. Detta började med att man motiverade det hela med att det inte gav några intäkter. Operatören som kör idag och tar in de intäkter som blir vill inte redogöra för vad de tjänar på reklamen men de är tydliga med att utan reklam så kommer priset för regionen bli högre. När vi istället gjorde en överslagsräkning så var det ganska enkelt att konstatera att det rörde sig om miljonintäkter, vilket såklart majoriteten förnekade. Vår uppskattning var att det rör sig om 10tals miljoner, hur många kan man diskutera men såklart så gör dessa miljoner  skillnad genom att vi har mer pengar vi kan lägga på trafik eller varför inte sänka avgifterna som vissa vill.

Nu har man ändå med hjälp av tjänstemännen kommit fram till att det rör sig om just miljonbelopp vilket är positivt. Då går ordförande(Fredrik) och vice ordförande(Jan) i Hållbarhetsnämnden och kräver att vi moderater ska be om ursäkt, suck!. Vem ska i så fall be om ursäkt, de som påstod att det inte gav några intäkter eller vi som faktiskt förklarade att det ger stora intäkter som gör att vi får mer trafik.

Nu går vice ordförande ut på sin blogg och ondgör sig över mig och oss moderater att vi har lyft denna fråga, men det brukar han göra. Så förmodligen har vi ändå hamnat rätt i denna, tydligen så heta, fråga.

Det man ändå ska komma ihåg i detta är att just förbudet mot reklam är en ren politisk åtgärd. Vänsterpartiet och andra socialister ogillar den fria marknaden och konkurrens. För att konkurrera med andra så måste man kunna få göra reklam för sin produkt, man kan om man vill kalla det för konsumentupplysning om det känns bättre. Men det gillar inte socialister de vill ju få bort en fri marknad och införa något annat system.

Vänstern har tidigare tagit bort reklam på våra busskurer vid Rådhuset och nu försvinner det på våra bussar. Man verkar faktiskt inte förstå att dessa reklamintäkter gör att vi får mer trafik, som de säger sig vilja ha. Det kan också göra att vi kan sänka priserna om man så vill, vilket också vänstern vill ha. De vill ha allt men inte betala för det, klassisk socialistisk politik.På hållbarhetsnämnden i veckan när frågan kom upp om minskad trafik så presenterade vi i oppositionen ytterligare förslag på åtgärder för att minska kostnaderna eller öka intäkterna. Bl.a. förslog vi:

  • Tillåt reklam på samtliga fordon inom kollektivtrafiken
  • Genomlys i hållbarhetsförvaltningen för att minska på administrationskostnaderna
  • Gör indexuppräkning på biljettpriserna
Sedan bör man överväga och göra om avtalet för stadsbussarna i Gävle. Idag kräver vi dyra Biogasbussar som uppskattningsvis ger oss en trafik som är 20% dyrare än alternativen. (Detta påstående garanterat säkert reta upp majoriteten också)

Nu kanske inte denna fråga är något som vi ska träta om när vi står inför helt andra utmaningar i och med pandemin som är på gång. Men det politiska arbetet måste fortgå men det är viktigt att vi står upp gemensamt för de som sliter med detta och att vi visar på politiskt ledarskap.

Så som alltid så gäller följande:

  • Lyssna på våra expertmyndigheter och följ deras råd
  • Var källkritiskt, lita inte på det som står på sociala medier utan gå till källan
  • Underlätta för våra riskgrupper att fysiskt socialt isolera sig
  • Tvätta händerna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar