fredag 6 mars 2020

Besök på MAVA och Sätra Hälsocentral

Idag var det en besöksdag i verkligheten. Vi besökte först MAVA eller som det tidigare hette AVA. Senast jag var där var 2016 och mycket var sig likt men ändå inte. Man har under den senaste tiden haft lite turbulent med personal som slutat och man tvingades därför stänga ned antalet vårdplatser. Det märktes att det nu blivit ett lugn på avdelningen något som personalen kunde bekräfta.

Samtidigt är lokalerna lika undermåliga som de var tidigare. Eftersom man nu stängt vårdplatser så har man gjort om dubbelsalarna till enkelsalar och ärligt talat så har jag svårt att förstå hur man skulle kunna klämma in en säng till i dessa rum. Patienterna har gemensamma toaletter i korridoren och det finns bara en skölj.

Man kan fråga sig hur man klarar av att kunna ge bra vård i dessa lokaler. Självklart kom vi in på Framtidsbygget och man kände sig uppgivna. När jag uppmuntrande försökte lyfta fram om kanske 10år så har de nya lokaler så blev de inte särskilt uppmuntrande, det krävs nog att vi skyndar på det projektet.

Vi kunde även höra om den oro som finns när Gävle kommun(och även andra kommuner) stänger korttidsplatser. Man kan inte förstå hur många patienterna ska komma från sjukhuset om inte något annat än det egna hemmet finns.

Vi pratade även om hur vi kan stärka villkoren för våra anställda och löneprocesser som pågår.

På eftermiddagen besökte vi Sätra Din HC. Där fick vi en bra genomgång av verksamheten och vilka utmaningar som finns. Vi kunde även stämma av vilka justeringar som behöver göras i handboken. Ersättningsmodellen bör vi verkligen fundera över, hur vi ersätter för de listade patienterna och tolkersättningen bör det även tänkas till på. Det är viktigt att vi ersätter våra enheter för de kostnader de har för patienten.

Som vanligt när vi är ute i primärvården lyssnar vi av hur man ser på de mobila teamet och vad god och nära vård är för just dem. För primärvården så är god och nära vård redan här, det krävs bara att vi stärker den och låter dem jobba på. 

Det är riktigt intressant och lärorikt att vara ute i verksamheterna så mycket som vi är. Återigen idag blev man igenkänd med positiva hejarop och denna gång var det en medarbetare som tidigare jobbade på Stortorget HC, som majoriteten valde att stänga för många år sedan, som nu jobbade i Sätra som gärna ville prata och tacka för det jobb vi gör.

Det finns helt enkelt mycket att göra för våra verksamheter och detta var ännu ett par besök som bekräftar detta. Att göra besök ger mycket energi och idéer om hur vården och villkoren för våra anställda kan bli bättre. Förra året besökte vi 100 enheter och målsättningen är att göra lika många besök i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar