onsdag 8 januari 2014

Besök på AT-centrum

Vi oppositionsråd försöker besöka så många verksamheter som möjligt och igår besökte vi AT-centrum i Gävle. Vi fick där se deras lokaler och höra vilket bra arbete de gör för att få våra AT-läkare att trivas hos oss.

Att vi har problem med att rekrytera och behålla läkare i landstinget Gävleborg är ingen nyhet och att vi därför har landets högsta hyrläkarkostnader. För att komma tillrätta med det måste vi bli en mer attraktiv arbetsgivare så att vår personal trivs. Vi måste även jobba med utbildningen av AT och ST-läkare och här har våra två AT-centrum en avgörande betydelse.

Det tar lång tid att utbilda sig till läkare. Efter 5,5 års utbildning på universitet så ska studenterna ut i vården för att där lära sig yrket mer praktiskt. För att få sin läkarlegitimation krävs även att man genomför en AT-utbildning som är förlagd på något av våra sjukhus. Där får man gå runt på olika kliniker för att få en bred kunskap. Efter 21månader AT utbildning så har man möjlighet att arbeta som underläkare eller utbilda sig till specialist och då går man ett ST-program. Detta program är förlagt på någon klinik och varar i 4-5år och först därefter blir man specialist inom ett visst område. Det tar alltså väldigt lång tid att bli läkare.

En viktig del i den sjukhusförlagda utbildningen är AT-centrum där de har en viktig service till våra AT-läkare. Där finns det möjlighet att samlas och träffa andra läkare under utbildning för att utbyta erfarenheter och även vissa teoretiska kurspass genomförs där. Det finns även personal som arbetar där för att hjälpa och stödja läkarna. Dessa centrum är uppskattade men i Gävle börjar det bli lite trångt eftersom man nu tar in fler läkarstudenter än tidigare. Det skulle även vara bra ifall ST-läkarna hade större möjligheter att vara där.

Nästa vecka ska vi besöka AT-centrum i Hudiksvall vilket ska bli intressant och då hoppas jag att vi också får möjlighet att prata med några av våra läkarstudenter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar