onsdag 8 december 2010

Nya tokiga åtgärder från landstingsmajoriteten.

Idag läser vi i Gefle Dagblad att tjänstemännen vill flytta planerade kejsarsnitt från Gävle sjukhus till Hudiksvall. Strategin med alla dessa förslag som dyker upp är uppenbar. Man lägger en rad olika förslag för att något av dessa besparingsåtgärder ska gå igenom. Man motiverar förslaget med att man vill öka på antalet förlossningar i Hudiksvall eftersom underlaget minskar och man vill minska trycket på Gävle sjukhus där antalet förlossningar ökar. Det är inte genom dessa omfördelningar vi räddar sjukvården i Hudiksvall utan det är genom tillväxt och att invånarantalet ökar i hela länet som underlaget för Hudiksvall sjukhus kan bevaras och utökas. 

Förslaget är dessutom ett mycket dåligt förslag ur patientperspektivet. När det gäller planerade operationer ska patientens val alltid vara det som är styrande inte hur politiker vill skicka patienter över länet. 

Detta är ytterligare ett exempel på den dolda budgetprocess som idag finns inom landstinget. I majoritetens budgetförslag, som fullmäktige röstade igenom för några veckor sedan, förutsätts att alla verksamheter sparar 1,5-2%. Vi har tidigare hört om olika förslag, nedläggning av barnsjukvården i Hudik och nedläggning av IVA i Bollnäs. Vi har krävt att majoriteten lägger alla kort på bordet och redovisar vilka åtgärder som kommer att genomföras, vi väntar fortfarande på en redovisning. 

2 kommentarer:

  1. Men Patrik,det kan väl vara bra för er Gävlebor att oxå känna på hur det är att åka 8-10 mil till BB? Då kanske ni får större förståelse för hur vi har det här i södra hälsingland... ;-)

    SvaraRadera
  2. Problemet är att Gästrikarna inte kommer åka till Hudiksvall, de kommer åka till Falun och Uppsala i stället. Detta gör man inte för att man inte vill åka till Hudik utan för att det är kortare och bättre väg till Falun och Uppsala. Det var väll en del blivande mammor som åkte från Bollnäs till Mora efter att man stängde BB i Bollnäs.

    Jag är ju en del i Bollnäs så jag har förståelse för hur det är att resa mellan, imorgon ska jag dit igen.

    SvaraRadera