måndag 30 maj 2011

Okända Hospiceplatser dyker upp på kommunfullmäktige i Gävle

Idag har kommunfullmäktige i Gävle diskuterat behovet av Hospice. Min partikollega Måns Montell har skrivit en interpellation till omvårdnadsnämndens ordförande om behovet av detta i Gävle och enligt henne finns det tydligen 10 platser avsedda för Hospicevård på korttidsboendet på Brynäs. Detta är helt okända platser för oss i landstinget, enligt landstingets tjänstemäns rapport saknas det helt kommunala platser i Gävle.

Det blev så klart en rad nya frågor under debatten. Hur ser kompetensen avseende palliativ vård ut på detta korttidsboende? Vilka typer av patienter använder dessa platser? Läggs även yngre palliativa patienter på dessa platser? Inget av detta kunde ordförande besvara.

Det påstods även att landstinget och kommunen håller på och ser över behovet av Hospiceplatser och att man ska inrätta sådana i landstinget regi. Tyvärr är det ny vårdavdelning med palliativa patienter som man pratar om inom landstinget och detta är inte samma sak som Hospice. Det är mycket olyckligt att man vilseleder Gävleborgarna om att man ska införa Hospice när det handlar om helt annan typ av vård.

Efter denna nya information om Hospiceplatser på Brynäs är det läge att göra ett studiebesök för att få svar på de frågor som omvårdnadsnämndens ordförande inte kunde svara på. Jag hoppas även att nämndens ordförande följer mitt råd att göra ett studiebesök på Mellannorrlands Hospice i Sundsvall och ser vilken fantastisk verksamhet man har där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar