tisdag 30 augusti 2011

Mycket intressant besök på korttidsboende i Gävle med samtal om palliativ vård och Hospice

Idag på eftermiddagen har jag tillsammans med vårt oppositionsråd i Gävle kommun besökt kommunens korttidsboende på Brynäs. I en tidigare kommunfullmäktigedebatt i maj angående behovet av Hospice i Gävle påstod omvårdnadsnämndens ordförande att Gävle kommun hade Hospiceplatser på Brynäs.

Jag blev såklart väldigt nyfiken på dessa Hospiceplatser under debatten i våras och hade en rad frågor till omvårdnadsnämndens ordförande som hon då inte kunde svara på. Idag på besöket blev det klart att det finns inga Hospiceplatser i Gävle som man felaktigt påstod i våras, utan man tar hand om en del palliativa patienter på detta vanliga korttidsboende.

Vi fick idag en väldigt bra redovisning om hur läget ser ut när det gäller palliativ vård i kommunens regi. Det är en del palliativa patienter som tas om hand på korttidsboende och trenden är att de blir allt yngre. Vi fick även träffa ett par medarbetare ur personalen som beskrevs sin syn på arbetet med den palliativa vården.

Man lyfter upp behovet att ha en egen avdelning för dessa utsatta patienter och då gärna i en rogivande miljö. Lokalerna är inte anpassade för vård vid livets slut med allt vad det innebär med anhöriga som hälsar på eller bor över och man saknade utrymme för dem att samlas på. Man gör ett fantastiskt jobb med de förutsättningarna de har men jag blev ännu mer övertygad om behovet av ett riktigt Hospice i länet.

Det är dags att kommunerna i länet och landstinget snabbt kommer överens om en lösning när det gäller Hospice.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar