fredag 3 februari 2012

Givande och intressant besök på högskolan i Gävle.

Idag har jag tillsammans med ett par av länets alliansriksdagsledamöter besökt Högskolan i Gävle och träffat dess ledning. Det var ett mycket givande samtal där vi bl.a. pratade om vikten av en högskola i länet som håller hög kvalité. Jag fick även deras syn på hur samarbetet fungerar med övriga samhällsfunktioner i länet och min bedömning är att det krävs mycket mer av oss regionpolitiker för att vi ska kunna hjälpa till att bygga upp en högskola med ännu bättre utbildningskvalité och  forskning i världsklass. Vi fick även en bra inblick i det arbete som görs ifrån högskolan för att förstärka varumärket och höja kvalitén.

Ett av länets stora utmaningar är att ändra det facto att vi har lägst andel av befolkningen som har eftergymnasial utbildning, detta påverkar såväl arbetslösheten som folkhälsan i länet. Jag har under en längre pratat om detta problem i såväl landstinget som regionen och det verkar som vi nu har en gemensam syn på detta bland oss regionpolitiker. Däremot är vi inte överens om att det krävs åtgärder från oss landstings- och kommunpolitiker. Vi måste se till att fler av länets ungdomar söker sig till högre utbildningar och denna fråga är kommunernas och regionens ansvar. Det är hög tid att vi politiker börjar arbeta med denna fråga nu, i såväl grundskolan som gymnasiet och tillsammans med näringslivet.

Ett av länets viktigaste politikområden för att utveckla länet är just detta och det är dags att vi kraftsamlar för detta nu!

1 kommentar:

  1. När man läser Jonathan Metzger´s rapport - Svensk forskning om regional utveckling - finns de flesta Högskolor och Universitet i Sverige med, men inte Högskolan i Gävle... här saknas forskning i det så viktiga ämnet - regional utveckling.
    se http://www.reglab.se/wp-content/uploads/2011/11/Svensk-forskning-om-regional-utveckling-oversikt.pdf

    SvaraRadera