tisdag 5 juni 2012

Sjukvård eller fiber?

Landstinget är av någon anledning en av delägare i företaget Norrsken AB, som tillhandahåller fiberoptiskt nät i norra delarna av Sverige. Vi är den största ägaren och den enda regionala aktören som är delägare. De andra ägarna är bl.a. kommunala energibolag. Jag kan eventuellt förstå att det fanns skäl en gång i tiden att gå med i detta när tekniken var ny och vi var tvungen att garantera vår egen infrastruktur, men nu finns det flertalet aktörer som klarar detta minst lika bra som vi. Nu vill en av ägarna sälja sina aktier till ett privat företag och det gillar inte landstinget Gävleborg. Av den anledningen vill majoriteten hos oss utöka sitt ägande i detta bredbandsföretag, till vilken nytta?

Landstinget ska bedriva en bra sjukvård med målet att bli bäst i landet på det vi gör. Att då hålla på med andra diverseverksamheter som vindkraft eller fibernät känns för mig väldigt främmande. Att vi dessutom ska gå in och aktivt hindra andra aktörer att köpa aktier i detta företag måste vara kontraproduktivt.

Jag blev mycket förvånad när vi fick ärendet till dagens lanstingstyrelse och att man var så positiv till detta ifrån majoriteten. Vi får se om det finns samma entusiasm på fullmäktige nästa vecka när frågan kommer upp för beslut.

1 kommentar:

  1. Vad som är mer märkligt är att landstinget i Gävleborg fortfarande efter mer än tio år inte använder den infrastruktur som man inom länet och bolaget Norrsken byggt upp.

    SvaraRadera