lördag 2 juni 2012

Träff med personalen på den hotade dagkirurgin

Carina, Ingemar och jag tillsammans med
Sandvikens nya oppositionsråd
Hans Olsson besökte Sandivken sjukhus igår
Igår besökte jag tillsammans med mina oppositionsrådskollegor länsrehab och dagkirurgin på Sandviken sjukhus. Mycket intressanta och givande besök med bra samtal.

Besöket på dagkirurgin blev lite annorlunda än vad vi hade tänkt oss när vi för någon månad sedan bokade besöket. I tisdags fick vi veta att man planerar att flytta verksamheten till Gävle sjukhus. Istället för att se och höra hur man vill utveckla verksamheten i Sandviken fick vi lyssna till personalens synpunkter på att man nu i praktiken planerar att flytta verksamheten till Gävle.

Vi har under många år lyft Dagkirurgin i Sandviken som ett av de goda exemplen i landstinget Gävleborg. Jag har gjort flertal besök där och man blir alltid lika glad när man vart där, det engagemang och driv som finns där vill vi sprida till andra enheter. Det är inte möjligt att flytta det varumärke som idag är starkt i såväl vårt län som utanför som dagkirurgin i Sandviken står för. Dessutom är det väldigt viktigt att just en sådan verksamhet inte är förlagd i anslutning till övrig operationsverksamhet. Genom att man ligger just i Sandviken kan man arbeta ostört med sina planerade operationer och inte störas av annan verksamhet som finns på ett akutsjukhus.

På styrelsen hävdande man att detta är vad verksamheterna och personalen vill, men igår fick vi höra vad personalen igentligen tycker. Man har tydligen ställts inför två val, antingen lägger man ned verksamheterna eller så flyttar man till Gävle. Frågan man borde ställe, och som vi gjorde, är hur de skulle vilja se en utveckling av just deras dagkirurgi.

Nu återstår många diskussioner och vi har många frågor som vi ska försöka få svar ifrån våra tjänstemän. Vi kommer göra allt vi kan för att de ska ges möjlighet att vara utvecklas i Sandviken, dagkirurgin är morgondagens kirurgi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar