fredag 13 september 2013

150år av kommunalt självstyre, är det värt att fira?

Igår tillbringade jag dagen på SKLs ordförandedag där man uppmärksammade 150år av kommunalt självstyre. Det var en dag med många inspirerande tillbakablickar över de senaste 150 åren men också framtidsspaning om det framtida IT-samhället. Vi fick även en grundlig genomgång av de kommunsammanslagningar som genomförts på 50- och 70-talet och anledningarna varför de genomfördes.

Det mest populära seminariepasset var där Percy Barnevik redogjorde för sin syn på ledarskap. Det finns mycket att lära av honom och hans sätt att leda storföretag. Vi hade alla fått en kopia av hans bok där han ger 200 konkreta råd för att uppnå ett bra ledarskap.

Det som var intressant att höra var hans synsätt på hur viktigt det är att skapa de små organisationerna inom stora organisationer för att på så sätt ta till vara på det lokala engagemanget och alla goda idéer. Det är något som vi i Samverkan har lyft som en viktig sak att arbeta med i vårt landsting. T.ex. så vill vi att alla våra hälsocentraler ska bli mer självständiga enheter med ansvar för såväl ekonomi som verksamhet. Det känns bra att få stöd för en sådan politik av en av Sveriges mest framgångsrika företagsledare.

Kvällen avslutades med 150års jubileumsmiddag där alla Sveriges kommuner och landsting var representerade. En mycket givande dag helt enkelt.

Idag blev det tidig morgon för att ta tåget till Gävle för företagsbesök i Teknikparken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar