torsdag 19 september 2013

Bra besök på Stortorget HC

En skylt som nu rimmar illa med den förda politiken,
"Vi finns nära dig när du behöver oss"
Idag besökte vi oppositionsråd i Samverkan Gävleborg Hälsocentralen på Stortorget i Gävle, som nu hotas av att läggas ned. Vi har under de senaste veckorna kunnat följa hur det har diskuterats i media och hur det drabbar våra patienter. 

Jag har tidigare vart i kontakt med både patienter och personal som har berättat hur besvikna de är att landstinget väljer att lägga ned. Man kan inte förstå hur denna neddragning ska kunna spara de miljoner som vår ledningen påstår. 

Idag kunde vi i Samverkan själva höra våra medarbetares frustration och hur ledsna de är över den hotande nedläggningen och hur detta har hanterats. Om man hade fått se underlag som visade på att man verkligen skulle kunna spara några pengar så kanske man kunde förstå, men det har man inte fått. Det är en mycket bra och uppskattad hälsocentral, som förmodligen har det bästa läget i länet, med en stor andel patienter som aktivt har valt just denna hälsocentral. 

Tydligt utslag på frågan om man
vill ha Stortorget HC kvar
Vi var även ute och lyssnade till Gävleborna vad de anser om den framtida nedläggningen och det i princip ingen som tyckte att det var ett klokt och logiskt beslut. Vart ska alla dessa patienter ta vägen, de kommer inte försvinna utan de måste få vård. 

Jag har även under dagen studerat de underlag vi har fått till oss och jag förstår inte hur man överhuvudtaget ska kunna spara några större summor. Problemet är att vår primärvård inte har fått någon uppräkning de senaste åren. 2011 gick våra HC i Gävle med ett positivt resultat (+15mnkr)och 2012 blev det ett underskott(-8mnkr). Inför 2013 fick man ingen uppräkning av anslaget till vårdvalet och nu kan vi se att underskottet växer (-8,5mnkr under första halvåret). Inför 2014 så planerar majoriteten att inte räkna upp anslagen heller och dessutom ta bort ytterligare 47mnkr. 

Vi i Samverkan hade ett helt annat förslag när vi i juni beslutade om ramar för 2014. Hade majoriteten lyssnat på oss då så hade vi haft ett helt annat ekonomiskt läge inför 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar