torsdag 23 augusti 2012

Sveriges radio rapporterar om bristande intensivrehab i länet

Idag rapporterar Sveriges Radio om den bristande rehabiliteringen i vårt län. För ett par år sedan valde den röd-gröna majoriteten att sluta erbjuda våra patienter möjligheten att åka till intensivrehabilitering utanför länet (eller inom länet till andra aktörer än landstinget)

Det var mycket tuffa diskussioner då och vi varnade för att landstinget inte skulle klara av att ge dessa patienter intensivrehab som de har behov utav, vilket nu allt fler påpekar. Vi inom Samverkan Gävleborg arbetade hårt med att man försöka påverka majoriteten att inte fatta detta kontraproduktiva beslut. Snabb och bra rehabilitering är en av de viktigaste kuggarna i arbetslinjen och det är tragiskt att landstingsråden inte inser detta.

Jag får allt för ofta höra berättelser om människor som inte erbjuds rehabilitering, där de utrycker sin frustration att inte få den hjälp som de har rätt till. Landstingsledningen hänvisar hela tiden till länsrehab i Sandviken, de är fantastiskt duktiga men de har inte resurser för att klara av alla patienter som har behov av rehabilitering. Jag har flera gånger vart där och de bekräftar denna bild att man inte klarar av att ta hand dessa patienter.

Idag i radio fick vi höra landstingsrådets desperata förklaringar om att vi minsann erbjuder god vård, det är dags att landstingsledningen öppnar ögonen och ser hur verkligheten ser ut.

2 kommentarer:

  1. både rehabpatienter och smärtisarna lider och nu pratar vi liiider samtidigt som det finns utmärkta resurser i Alfta, inom länet. Av ren slentrian, okunnskap och en hel del bisarra ideer om att man har en kapacitet man inte har håller då de på att dö sotdöden. Samhällsekonomisk är det om än kanske inte en katastrof men nog funderar man när den ena samhällsaktören inte bryr sig om den andre och dessutom släpper Gävleborgs skattepengar utom länet. Här er det inte en utan flera som inte gjort och gör sitt jobb och sin läxa helt uppenbart för oss mera utomstående betraktare. Och som ser lidandet och köerna för våra anhöriga. Det här är akut Patrik! Hälsar en Ledsen betraktare.

    SvaraRadera
  2. Jag delar din uppfattning att läget är akut. Fick nyligen höra 1/3 av alla som remitteras till Rehabi i Sandviken nekas attkomma till och skickas tillbaks. Samtidigt som det finns mycket duktig rehabverksamhe hos Alfta rehab och p åandra ställen i landet. Man har tidigare sagt upp avtalen med många duktiga sjukgymnaster som just var duktiga på smärtrehab som t.ex. i Högbo.

    Efter en träff med NHR i Bollnäs förra veckan så har man nu äntligen insett att rehabiliteringen har problem och ska utreda detta. Under tiden man håller på och utreder så finns det många som du lider.

    SvaraRadera